Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Υποβάθμισε την Κύπρο σε "ΒΒ"

Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου σε “BB” από “BB+” προχώρησε η Standard & Poor’s, θέτοντάς τη σε καθεστώς παρακολούθησης με πιθανές αρνητικές συνέπειες (creditwatch negative).

S&P: Υποβάθμισε την Κύπρο σε ΒΒ
Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου σε “BB” από “BB+” προχώρησε η Standard & Poor’s, θέτοντάς τη σε καθεστώς παρακολούθησης με πιθανές αρνητικές συνέπειες (creditwatch negative). O οίκος είχε υποβαθμίσει ξανά το νησί στις αρχές του χρόνου και τώρα ρίχνει ακόμα πιο βαθιά, στην κατηγορία junk, την αξιολόγησή της.

Όπως επισημαίνει, το βασικό του σενάριο προβλέπει ότι η Κύπρος θα διαπραγματευτεί ένα πακέτο οικονομικής στήριξης ύψους 11 δισ. ευρώ, ή λίγο υψηλότερο του 60% του ΑΕΠ της.

Ως αποτέλεσμα, εκτιμά πως το καθαρό χρέος της γενικής κυβέρνησης θα αυξηθεί σχεδόν 12% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο το 2012 και το 2013, για να κορυφωθεί πάνω από το 105% του ΑΕΠ το 2013.

Εν τω μεταξύ, ο οίκος εκτιμά πως οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές πιέσεις της Κύπρου αυξάνονται καθώς οι διαπραγματεύσεις της με την τρόικα δεν είναι πιθανό να ολοκληρωθούν πριν από τον Σεπτέμβριο και εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα αναφορικά με την εξασφάλιση των διμερών κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v