Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nowotny: Υπέρ της τραπεζικής άδειας στον EFSF

Παρά τις έντονες ενστάσεις από την ΕΚΤ και τη Γερμανία, ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας δηλώνει πως "υπάρχουν επιχειρήματα που στηρίζουν την άποψη να δοθεί τραπεζική άδεια στον EFSF".

Nowotny: Υπέρ της τραπεζικής άδειας στον EFSF
O Ewald Nowotny, ένα από τα μέλη του ισχυρού διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τάχθηκε υπέρ της πρότασης να δοθεί τραπεζική άδεια στον EFSF παρά τη μέχρι τώρα αντίθεση της ΕΚΤ και τις συνεχιζόμενες ενστάσεις του Βερολίνου. «Νομίζω ότι υπάρχουν επιχειρήματα γι' αυτό», δήλωσε ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης μιλώντας στο Bloomberg και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν και άλλες απόψεις, αλλά νομίζω ότι πρόκειται για μία συνεχιζόμενη συζήτηση».

Το να δοθεί τραπεζική άδεια στον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, ώστε να έχει πρόσβαση στην απεριόριστη ρευστότητα από την ΕΚΤ, είναι μία από τις βασικές θέσεις της Γαλλίας. Η ΕΚΤ, όμως, την έχει κατ’ επανάληψη απορρίψει υποστηρίζοντας ότι θα αποτελούσε στην ουσία χρηματοδότηση των κυβερνήσεων μέσω της νομισματικής πολιτικής.

Εν τω μεταξύ, η γαλλική κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών της,  Laurent Fabius, δήλωσε ότι μια αύξηση του μεγέθους των ταμείων διάσωσης της Ε.Ε. ή παρέμβαση της ΕΚΤ ενδέχεται να είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστεί η επιδεινούμενη κρίση στην Ισπανία, υποστηρίζοντας έτσι την έκκληση της Μαδρίτης για ταχεία εφαρμογή των συμφωνιών που ανακοινώθηκαν μετά τη σύνοδο της Ε.Ε. τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, τα σχόλια αυτά του Γάλλου υπουργού είναι υποστηρικτικά προς τα αυξανόμεναι αιτήματα της Μαδρίτης η ΕΚΤ να αναλάβει δράση ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού της Ισπανίας.

Την Τρίτη, ο Ισπανός υπουργός Προϋπολογισμού Cristobal Montoro δήλωσε πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να δράσουν πιο θαρραλέα για να προστατέψουν την ευρωζώνη. Είπε επίσης πως η Ε.Ε. αντιμετωπίζει θεσμικό πρόβλημα, αφήνοντας να εννοηθεί πως η ΕΚΤ απέτυχε να δείξει τις συνέπειες των πολιτικών του εύκολου χρήματος πριν από την κρίση του 2008.

Ο τόνος του L. Fabius ήταν πιο χαμηλός καθώς δήλωσε πως η κερδοσκοπία στην αγορά έχει αρχίσει να γίνεται αιτία ανησυχίας, αφού η εφαρμογή των πολιτικών της Ε.Ε. είναι κατά κανόνα αργή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v