Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ύφεση 0,6% βλέπει για την ευρωζώνη η Markit

Νέα συρρίκνωση δραστηριοτήτων για έκτο συνεχή μήνα.  ο σύνθετος ΡΜΙ έμεινε αμετάβλητος τον Ιούλιο στο 46,4, ενώ όμως, οι αναλυτές προέβλεπαν μικρή ανάκαμψη στο 46,5. Αποθαρρυντική η εικόνα στη μεταποίηση

Ύφεση 0,6% βλέπει για την ευρωζώνη η Markit
Νέα συρρίκνωση δραστηριοτήτων για έκτο συνεχή μήνα καταγράφει η Markit σύμφωνα με τις καταμετρήσεις των δεικτών ΡΜΙ. Συγκεκριμένα, ο σύνθετος ΡΜΙ έμεινε αμετάβλητος τον Ιούλιο στο 46,4, ενώ όμως, οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν μικρή ανάκαμψη στο 46,5.

Απογοητευτική φαίνεται πως είναι η κατάσταση στον κλάδο μεταποίησης όπου ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στο 44,1 από 45,1 τον προηγούμενο μήνα και ενώ έβλεπαν ανάκαμψη στο 45,3. Επισημαίνεται ότι η ένδειξη του Ιουλίου είναι το χαμηλότερο επίπεδο από Ιούνιο του 2009.

Ως προς τον δείκτη υπηρεσιών ο δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στο 47,6 από 47,1 ενώ προέβλεπαν μικρότερη ανάκαμψη στο 47,2.

Η Markit πάντως, θεωρεί ότι τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν τριμηνιαία συρρίκνωση του ΑΕΠ ευρωζώνης κατά 0,6%, καθώς αποδεικνύεται πως η κρίση χρέους επηρεάζει πλέον σημαντικά και τις δραστηριότητες στον αποκαλούμενο ευρωπαϊκό πυρήνα.

Οι δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα της Γερμανίας συρρικνώθηκαν για τρίτο συνεχή μήνα. Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ της Markit υποχώρησε τον Ιούλιο στο 47,3 από 48,1 τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για την πιο απότομη μείωση του δείκτη από τον Ιούνιο του 2009 – στο μέσο της χρηματοοικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Chris Williamson, επικεφαλής ανάλυσης της Markit, τα στοιχεία υποδεικνύουν συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο.

«Είναι πλέον αρκετά σαφής η εικόνα σημαντικής επιδείνωσης των συνθηκών στη Γερμανία ειδικότερα στην μεταποίηση και αυτό αποτελεί σύμπτωμα της εξασθένισης της εγχώριας και της εξωτερικής ζήτησης» δήλωσε.

Ο δείκτης ΡΜΙ μεταποίησης υποχώρησε στο 43,3 από 45 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές, προέβλεπαν ανάκαμψη στο 45,3. Ο αντίστοιχος δείκτης ΡΜΙ για τον κλάδο των υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο 49,7 από 49,9 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ενίσχυση στο 50.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v