Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλάζει στάση η ΕΚΤ για τους senior ομολογιούχους

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, κατά τη διαμόρφωση του πακέτου για τις ισπανικές τράπεζες, ο Mario Draghi τάχθηκε υπέρ της επιβολής ζημιών και στους senior ομολογιούχους. Γιατί δεν εισακούστηκε.

Αλλάζει στάση η ΕΚΤ για τους senior ομολογιούχους
Επιτόπια στροφή φαίνεται πως κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως προς την επιβολή κουρέματος και στους ομολογιούχους πρώτης εξασφάλισης (senior) των τραπεζών.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις, ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, σε συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στις 9 Ιουλίου ως προς το πακέτο στήριξης των ισπανικών τραπεζών, τάχθηκε υπέρ της επιβολής ζημιών και στους senior ομολογιούχους των τραπεζών.

Η στάση του αυτή είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τη στάση που είχε κρατήσει η ΕΚΤ το 2010 ως προς το πακέτο στήριξης των ιρλανδικών τραπεζών. Επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν τη συμβουλή του Μ. Draghi φοβούμενοι την αντίδραση των αγορών.

Βάσει του προσχεδίου της συμφωνίας για το πακέτο στήριξης, ζημίες θα επιβληθούν μόνο στους ομολογιούχους δεύτερης εξασφάλισης και στους μετόχους. Όπως αναφέρει και εκπρόσωπος της Κομισιόν, «είναι σαφές ότι οι senior ομολογιούχοι δεν θα εμπλακούν στην κατανομή του βάρους».

Κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου, πάντως, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v