Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Επιβράδυνση στο 7,6% το β΄ τρίμηνο

Μετά από 6 διαδοχικά τρίμηνα επιβράδυνσης, ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Συγκρατημένη αισιοδοξία αναλυτών για ανάκαμψη κατά το β΄ εξάμηνο.

Κίνα: Επιβράδυνση στο 7,6% το β΄ τρίμηνο
Στο 7,6% επιβραδύνθηκε ο κινεζικός ρυθμός ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2009 που διαμορφώνεται μετά από 6 διαδοχικά τρίμηνα επιβράδυνσης για την κινεζική οικονομία.

Οι αναλυτές, όμως, είχαν προβλέψει αυτήν την επιβράδυνση και τώρα «χτενίζουν» όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για να διαγνώσουν εάν θα ακολουθήσει ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο το έτους ή η επιβράδυνση θα παραταθεί.

Σήμερα υπήρξε μπαράζ μακροοικονομικών μεγεθών για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον Ιούνιο 13,7% σε ετήσια βάση, από 13,8% τον προηγούμενο μήνα. Επίσης, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 9,5%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μεγαλύτερη αύξηση 9,8%. Τέλος, οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία του ενεργητικού -που ήταν παράγοντας κλειδί στην κινεζική ανάκαμψη την τελευταία δεκαετία- αυξήθηκαν 20,4% από 20,1% τον προηγούμενο μήνα.

«Είμαι κατά 80% βέβαιος ότι η οικονομία θα ανακάμψει το τρίτο τρίμηνο καθώς βρισκόμαστε σε επιβράδυνση εδώ και έξι τρίμηνα. Εάν, όμως, δεν γίνει έτσι, τότε τα εργοστάσια θα πρέπει να απολύσουν κόσμο και θα υπάρξει πρόβλημα στην απασχόληση», δηλώνει και ο Xiafang Ren της HIS Global Insight.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v