Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BOJ: Επέκταση QE χωρίς αντίκρισμα

Τα επιπλέον 5 τρισ. γεν που ανακοίνωσε η BoJ για αγορές βραχυπρόθεσμων τίτλων αντισταθμίζονται από την ισόποση μείωση του μεγέθους του προγράμματος ειδικών δανείων της κεντρικής τράπεζας..

BOJ: Επέκταση QE χωρίς αντίκρισμα
Αρνητική ήταν η αντίδραση των αγορών στην ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας για επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών τίτλων κατά 5 τρισ. γεν (63 δισ. δολ.). Το γεν μόνο προσωρινά υποχώρησε έναντι του δολαρίου, ενώ το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με πτώση 1,4% καθώς οι επενδυτές φαίνεται πως είχαν ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες.

Εξάλλου, τα επιπλέον 5 τρισ. γεν που ανακοίνωσε η BoJ για αγορές βραχυπρόθεσμων τίτλων αντισταθμίζονται από την ισόποση μείωση του μεγέθους του προγράμματος ειδικών δανείων της κεντρικής τράπεζας, βάσει του οποίου χρηματοδοτούνταν με έκτακτους όρους οι εμπορικές τράπεζες.

Στην σχετική ανακοίνωση, η BoJ διαπιστώνει «κάποια νευρικότητα στις παγκόσμιες χρηματαγορές» αλλά υποστηρίζει ότι η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα «άρχισε κάπως να ενισχύεται» κυρίως λόγω της ζήτησης που δημιουργείται από την ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v