Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Νέα μέτρα λιτότητας εν μέσω διαδηλώσεων

Την ώρα όπου χιλιάδες ανθρακωρύχοι διαδήλωναν στο κέντρο της Μαδρίτης κατά των μέτρων λιτότητας, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα ύψους 65 δισ. ευρώ.

Ισπανία: Νέα μέτρα λιτότητας εν μέσω διαδηλώσεων
Την ώρα όπου χιλιάδες ανθρακωρύχοι διαδήλωναν στο κέντρο της Μαδρίτης κατά των μέτρων λιτότητας, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα ύψους 65 δισ. ευρώ, τα οποία θα περιλαμβάνουν αυξήσεις φόρων και περικοπές δημοσίων δαπανών, προκειμένου να λάβει την ευρωπαϊκή βοήθεια για να σώσει το τραπεζικό της σύστημα, μεταδίδουν οι F.T.

Εν μέσω αποδοκιμασιών από βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός Mariano Rajoy προειδοποιούσε για τον κίνδυνο για το μέλλον της Ισπανίας, ανακοινώνοντας την περικοπή επιδομάτων ανεργίας, την αύξηση του ΦΠΑ από το 18% στο 21% και περικοπές στις τοπικές κυβερνήσεις.

«Γνωρίζω ότι τα μέτρα που ανακοίνωσα δεν είναι ευχάριστα, είναι όμως απαραίτητα», δήλωσε ο Μ. Rajoy, ανακοινώνοντας το τέταρτο «πακέτο» μέτρων μέσα σε επτά μήνες.

Την ώρα όπου μιλούσε, χιλιάδες ανθρακωρύχοι και άλλοι διαδηλωτές έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Μαδρίτης, στην οποία σημειώθηκαν αιματηρά επεισόδια, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες κατά των διαδηλωτών.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς, με τους ανθρακωρύχους να πετούν πέτρες και μπουκάλια κατά των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με πλαστικές σφαίρες.

Οι ανθρακωρύχοι διαμαρτύρονται για τις περικοπές στις επιδοτήσεις άνθρακα, υποστηρίζοντας πως αυτό θα οδηγήσει σε κλείσιμο των ορυχείων. Μαζί με αυτούς, διαμαρτύρονται και μέλη άλλων συνδικάτων, καθώς ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κρατική τους επιχορήγηση θα μειωθεί κατά 20%, θα καταργηθούν οι απαλλαγές στη φορολογία ακινήτων, ενώ θα μπει πλαφόν ή θα περικοπούν και οι μισθοί και τα μπόνους για τους εργαζόμενους σε ορισμένους δημοσίους υπαλλήλους.

Η ανακοίνωση του κ. Rajoy έρχεται μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους Ευρωπαίους εταίρους να δοθεί ένας ακόμα χρόνος ώστε η Ισπανία να πετύχει τον στόχο της μείωσης του ελλείμματός της και να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες του πακέτου των 100 δισ. ευρώ που θα δοθεί στον τραπεζικό τομέα της.

Όπως σημειώνουν οι F.T., ο Μ. Rajoy είχε ταχθεί κατά της αύξησης της φορολογίας όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

«Δήλωσα πως θα μείωνα τους φόρους και τώρα τους αυξάνω… Οι περιστάσεις έχουν αλλάξει και πρέπει να προσαρμοστώ», παραδέχθηκε.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος είχε επανειλημμένως δεσμευτεί ότι στόχος της κυβέρνησής του ήταν να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 5,3% του ΑΕΠ φέτος, πήρε το πράσινο φως για μείωση του στόχου αυτού στο 6,3%, ενώ θα έχει έναν επιπλέον χρόνο για να πετύχει τον στόχο του 3%.

Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν ότι τα νέα μέτρα λιτότητας μπορεί να στραγγαλίσουν την ισπανική οικονομία, η οποία εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 1,7% σε μια περίοδο όπου η χώρα υποφέρει από το υψηλότερο επίπεδο ανεργίας στην ευρωζώνη.

«Αν αυξήσεις τους φόρους, αλλά η οικονομία συρρικνώνεται, το ερώτημα είναι το πόσα πραγματικά θα βγάλει το κράτος», σημείωνε ο Francisco Longo, καθηγητής διακυβέρνησης και δημοσίων υποθέσεων στο ESADE Business School της Βαρκελώνης.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιες θα είναι οι συνέπειες για την ισπανική κοινωνία.… Ο Rajoy έχει την απόλυτη πλειοψηφία, όμως έχουμε δει σε άλλες χώρες ότι ακόμα και οι κυβερνήσεις που έχουν απόλυτη πλειοψηφία μπορεί να πέσουν πολύ γρήγορα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v