Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συρρικνώνεται η ευρωπαϊκή μεταποίηση

Στο 45,1 διαμορφώθηκε ο δείκτης ΡΜΙ για τον ευρωπαϊκό κλάδο μεταποίησης. Προβληματισμός από την αισθητή συρρίκνωση δραστηριοτήτων στη Γαλλία και στη Γερμανία.

Συρρικνώνεται η ευρωπαϊκή μεταποίηση
Ένα ακόμη βαρύ πλήγμα δέχθηκε ο ευρωπαϊκός κλάδος μεταποίησης με νέα συρρίκνωση δραστηριοτήτων κατά τον Ιούνιο, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι πλέον η κρίση πλήττει και τον πυρήνα της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ για τον ευρωπαϊκό κλάδο μεταποίησης έμεινε αμετάβλητος στο 45,1. Επισημαίνεται ότι ένδειξη κάτω από το 50 αντιστοιχεί σε συρρίκνωση των δραστηριοτήτων. Η αρχική εκτίμηση για τον δείκτη είχε οριστεί σε ακομη χαμηλότερα επίπεδα, στο 44,8.

"Είναι σαφές ότι οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται για τα χειρότερα, μειώνοντας εργαζομένους και προμήθειες πρώτων υλών με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 2,5 ετών" αναφέρει ο Chris Williamson, επικεφαλής ανάλυσης της Markit.

Ο γερμανικός κλάδος μεταποίησης συρρικνώθηκε τον Ιούνιο, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών , γεγονός που αποτελεί απτή απόδειξη πλέον ότι η κρίση πλήττει πλέον και τους "ισχυρούς" της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ για τον κλάδο μεταποίησης μειώθηκε τον Ιούνιο στο 45 από 45,2 τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας την μεγαλύτερη μείωση από τον Ιούνιο του 2009. Θα πρέπει ωστόσο, να σημειωθεί ότι η τελική ένδειξη του δείκτη είναι υψηλότερη από την αρχική εκτίμηση για ΡΜΙ μεταποίησης στο 44,7. 

Αντίστοιχα, ο γαλλικός δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 45,2, από 44,7 τον προηγούμενο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v