Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορολογικές αυξήσεις 7,5 δισ. από τον Hollande

Σε φορολογικές αυξήσεις για τράπεζες, μερίσματα και φόρο περιουσίας προσανατολίζεται ο Francois Hollande, με στόχο αύξηση των εσόδων κατά 7,5 δισ. ευρώ το 2012. Ποιοι οι νέοι συντελεστές σύμφωνα με τη Les Echos.

Φορολογικές αυξήσεις 7,5 δισ. από τον Hollande
Σε αύξηση της φορολογίας προσανατολίζεται ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande προκειμένου να πετύχει τον στόχο για μείωση του ελλείμματος στο 4,5% του ΑΕΠ φέτος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Les Echos, ο κ. Hollande θα προχωρήσει σε φορολογικές αυξήσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αποφέρουν στα δημόσια ταμεία της χώρας επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ φέτος.

Συγκεκριμένα, ο φόρος περιουσίας αναφέρεται ότι θα αυξηθεί αποφέροντας 2,3 δισ. ευρώ. Επιπλέον, το δημοσίευμα κάνει λόγο για κατάργηση της απαλλαγής στη φορολόγηση των εισοδημάτων από υπερωρίες, η οποία εκτιμάται ότι θα αποφέρει 1 δισ. ευρώ.

Σχεδιάζεται και η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα αποθέματα πετρελαίου από την οποία στόχος είναι να εξασφαλιστεί ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, ενδεχόμενο που έχει εξοργήσει στελέχη του πετρελαϊκού κλάδου.

Διπλό θα είναι το χτύπημα για τις τράπεζες καθώς ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να αυξήσει τον φόρο επί χρηματοοικονομικών συναλλαγών στο 0,2% από 0,1% και παράλληλα να διπλασιάσει τον δασμό συστημικού κινδύνου στο 0,5%. Επίσης, ο φόρος στα εταιρικά μερίσματα αναφέρεται ότι θα αυξηθεί στο 3%.

Ο πρωθυπουργός Jean Marc Ayrault αναμένεται να παρουσιάσει τη στρατηγική της κυβέρνησης για τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας σε ομιλία του την Τρίτη. Την επομένη θα διεξαχθεί υπουργικό συμβούλιο, όπου θα συμφωνηθεί και η νέα φορολογική πολιτική της Γαλλίας.

Επισημαίνεται, πάντως, πως ήδη ο Francois Hollande έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την οικονομική πολιτική που ακολουθεί. Έχει ήδη κατεβάσει το όριο συνταξιοδότησης στα 60 έτη -από 62 μέχρι πρότινος-, ενώ ανακοίνωσε και αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v