Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merkel-Hollande: Θέλουμε περισσότερη ΕΕ

Παγωμένο το κλίμα στο Παρίσι. Γαλλία και Γερμανία επιθυμούν στενότερη νομισματική ένωση στην ΕΕ δηλώνουν Merkel - Ηollande. Διαφωνούν ως προς τον τρόπο. Ελπίδες για να βρεθεί κοινός τόπος πριν την κρίσιμη σύνοδο.

Merkel-Hollande: Θέλουμε περισσότερη ΕΕ
Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια "πολύ σοβαρή κατάσταση" δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κα. Merkel τόνισε πριν από την συνάντηση της με τον Γάλλο πρόεδρο που ξεκίνησε στις 20:30 ότι οι δύο ηγέτες είναι αποφασισμένοι να κάνουν βήματα που θα ενισχύσουν το κοινό νόμισμα.

"Θα μιλήσουμε για το πολιτικό μέλλον της οικονομικής και νομισματικής ένωσης" σημείωσε η κα. Mekrel, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία στην αυριανή Σύνοδο για το σύμφωνο σταθερότητας.

"Υποστηρίζω ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και πιστεύω ότι συμφωνούμε σε αυτό" πρόσθεσε. "Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη η οποία λειτουργεί αποτελεσματικά, οι αγορές προσβλέπουν σε αυτό, και μια Ευρώπη όπου οι χώρες βοηθούν η μια την άλλη" τόνισε.

Ο κ. Hollande από την πλευρά του υποστήριξε επίσης ότι και η Γαλλία και η Γερμανία επιθυμούν μια στενότερη νομισματική ένωση.

"Θέλουμε και οι δύο να βαθύνουμε την οικονομική, νομισματική και στο μέλλον και την πολιτική ένωση, ώστε να επιτύχουμε ενοποίηση και αλληλεγγύη" ανέφερε. Η Ευρώπη χρειάζεται μεγαλύτερη ενοποίηση και όσο το δυνατόν περισσότερη αλληλεγγύη, συμπλήρωσε.

Το κλίμα εν τούτοις μεταξύ των δυο ηγετών ήταν παγωμένο. Οι χειραψίες και οι εναγκαλισμοί που.. περίσσευαν επί Σαρκοζί ήταν τυπικές και ενδεικτικές των διαφορών των δυο ηγετών.

Μerkel: Δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις στην κρίση

Δεν υπάρχουν εύκολες και γρήγορες λύσεις στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, σημειώνει η Άγκελα Μέρκελ, μια ημέρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, υπογραμμίζοντας πως οι ηγέτες θα πρέπει να αποφύγουν να κάνουν απερίσκεπτες υποσχέσεις που δεν μπορούν να τηρήσουν.

Μιλώντας στην Buntestag, τόνισε ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο των πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη, ενώ σημείωσε πως η Ευρώπη χρειάζεται νέα κίνητρα για να περιοριστεί η ανεργία στους νέους.

Η γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι τα Ταμεία της ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. Παράλληλα, δήλωσε πως τα κεφάλαια της ΕΤΕπ πρέπει να ενισχυθούν κατά 10 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενη στις εξελίξεις σε Ισπανία και Ιταλία, η κ. Merkel είπε πως οι κ.κ. Monti και Rajoy έχουν κάνει σημαντικά βήματα σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις.

Υπογράμμισε επίσης πως η Ευρώπη χρειάζεται αξιόπιστη τραπεζική εποπτεία, ενώ επανέλαβε τη θέση της ότι η έκδοση ευρωομολόγων θα ήταν μια λάθος οικονομική κίνηση και θα ήταν αντιπαραγωγικά.

Επίσης, διαφώνησε με τις προτάσεις της ΕΕ ότι αμοιβαία ευθύνη για το χρέος είναι απαραίτητη για την ευρωζώνη, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο όταν υπάρξουν επαρκείς έλεγχοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v