Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Πρόγραμμα £100 δισ. για ανάπτυξη

Σχέδιο προάσπισης της Βρετανίας από την κρίση της ευρωζώνης με φθηνά δάνεια για τράπεζες. Σύνδεση της βοήθειας με τα δάνεια που θα χορηγούν. Ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέα "ποσοτική χαλάρωση".

Βρετανία: Πρόγραμμα £100 δισ. για ανάπτυξη
Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης σχέδιο στήριξης της οικονομίας με 100 δισ. στερλίνες, καθώς η Γηραιά Αλβιόνα παλεύει με τον αντίκτυπο της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Ο George Osborne δήλωσε ότι συνεργάζεται στενά με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας Mervyn King για την ανάπτυξη νέων όπλων ώστε να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στη βρετανική οικονομία. Συνεργάτες του, μιλώντας στους Financial Times, έκαναν λόγο για μεγιστοποίηση του Σχεδίου Α, το οποίο περιλαμβάνει εκμετάλλευση της αξιοπιστίας που δημιουργήθηκε από τη δημοσιονομική πειθαρχία και επιθετική νομισματική πολιτική για να παρασχεθούν φθηνά δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα ξεκινήσει το σχέδιο χρηματοδότησης για τον δανεισμό, το οποίο θα εφαρμοστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα παράσχει χρηματοδότηση στις τράπεζες με επιτόκιο κατώτερο από αυτό της αγοράς. Η χρηματοδότηση των τραπεζών θα εξαρτάται από «την πορεία τους στη διατήρηση ή στην επέκταση των δανείων που χορηγούν σε επιχειρήσεις εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου κατά την παρούσα περίοδο της αβεβαιότητας».

Επιπλέον, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Παρασκευή ένα νέο έκτακτο πρόγραμμα, που θα παράσχει εξάμηνη ρευστότητα στις τράπεζες σε δόσεις που δεν θα είναι μικρότερες από 5 δισ. στερλίνες μηνιαίως.

Ο Sir Mervyn άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης, δηλώνοντας ότι «τα επιχειρήματα υπέρ της περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής πληθαίνουν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v