Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βιομηχανική επιβράδυνση στην Κίνα

Μικτή η εικόνα από το μπαράζ των στοιχείων για την κινεζική οικονομία καθώς βιομηχανική παραγωγή και πληθωρισμός αποδείχθηκαν πιο αδύναμα των προβλέψεων, ενώ αντιθέτως εξαγωγές και εισαγωγές εκτινάχθηκαν.

Βιομηχανική επιβράδυνση στην Κίνα
Μικτή είναι η εικόνα από το μπαράζ των στοιχείων για την κινεζική οικονομία καθώς βιομηχανική παραγωγή και πληθωρισμός αποδείχθηκαν πιο αδύναμα των προβλέψεων, ενώ αντιθέτως εξαγωγές και εισαγωγές εκτινάχθηκαν.

Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αυξήθηκε τον Μάιο κατά 9,6% σε ετήσια βάση, ποσοστό χαμηλότερο των προσδοκιών. Παράλληλα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2011. Ο δείκτης τιμών παραγωγού μάλιστα μειώθηκε κατά 14% σε ετήσια βάση. Τα στοιχεία αυτά εξηγούν και την αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων στην Κίνα την προηγούμενη εβδομάδα, την πρώτη από το 2008.

Ενώ όμως, ο βιομηχανικός κλάδος της χώρας επιβραδύνεται, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της Κίνας αποδεικνύονται σαφώς ισχυρότερες των εκτιμήσεων. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15,3% τον Μάιο, ποσοστό διπλάσιο τον εκτιμήσεων και κατά πολύ ισχυρότερο από το 4,9% του προηγούμενου μήνα. Οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 12,7%, ποσοστό επίσης υπερδιπλάσιο των εκτιμήσεων ενώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα είχαν ενισχυθεί οριακά κατά 0,3%.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας αυξήθηκε στα 18,7 δισ. δολ. που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v