Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Υποβάθμισε την Ισπανία σε "ΒΒΒ" από "Α"

Κατά τρεις βαθμίδες κατέβασε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας η Fitch, σε ΒΒΒ με αρνητικό outlook. Στα 60 δισ. εκτιμά το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Προβλέπει ύφεση φέτος και το 2013.

Fitch: Υποβάθμισε την Ισπανία σε ΒΒΒ από Α
Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ισπανίας κατά τρεις βαθμίδες σε ΒΒΒ από Α προχώρησε ο οίκος Fitch, διατηρώντας μάλιστα το outlook αρνητικό, γεγονός που προϊδεάζει για νέα κίνηση εντός των επόμενων μηνών.
 
Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η Fitch έχει τη χαμηλότερη βαθμολόγηση για τη χώρα μεταξύ των τριών μεγάλων οίκων και την τοποθετεί στο ίδιο επίπεδο με την Ταϊλάνδη και το Μεξικό. Η S&P αξιολογεί την Ισπανία με ΒΒΒ+, ενώ η Moody’s με Α3.

Όπως αναφέρει η Fitch, η υποβάθμιση της Ισπανίας αντανακλά τα εξής:

- Το πιθανό δημοσιονομικό κόστος αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών από τη Fitch εκτιμάται στα 60 δισ. ευρώ περίπου (6% του ΑΕΠ) και μπορεί να ανέλθει έως τα 100 δισ. ευρώ με βάση πιο σκληρές προβλέψεις, σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή της, που διαμορφωνόταν στα 30 δισ. ευρώ.

- Το ακαθάριστο γενικό χρέος της κυβέρνησης αναμένεται να φθάσει έως το 95% του ΑΕΠ το 2015, με βάση και την εκτίμηση για το κόστος ανακεφαλαιοποίησης στα 60 δισ., έναντι προηγούμενης πρόβλεψης της Fitch για χρέος στο 82% στα τέλη του 2013.

- Η Ισπανία αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση για το υπόλοιπο του έτους αλλά και το 2013, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης του οίκου για ήπια ανάκαμψη το επόμενο έτος.

- Τα υψηλά επίπεδα εξωτερικού δανεισμού της Ισπανίας την καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτη σε πιθανή περαιτέρω διάχυση της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ελλάδα.

-Η μειωμένη κατά πολύ χρηματοδοτική ευελιξία της ισπανικής κυβέρνησης περιορίζει τη δυνατότητά της να παρέμβει αποφασιστικά στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου και αυξάνει την πιθανότητα εξωτερικής στήριξης.

Όπως υποστηρίζει ο οίκος, μετά τον τελευταίο έλεγχο των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, τον Ιανουάριο του 2011, το έλλειμμά της αναθεωρήθηκε δύο φόρες επί τα χείρω, στο 8,9% από 8% του ΑΕΠ. Οι τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις αντιπροσώπευαν περίπου τα δύο τρίτα της υπέρβασης σε σχέση με τον στόχο του 2011 για έλλειμμα προϋπολογισμού στο 6% και εξακολουθούν να αποτελούν αιτία του δημοσιονομικού κινδύνου.

Η Fitch εκτιμά ότι οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών που προκύπτουν από τις περιφέρειες θα αυξήσουν το χρέος της χώρας κατά 5,5% του ΑΕΠ το 2012. Σε αυτό θα προστεθεί επιπλέον 6% του ΑΕΠ λόγω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Τα παραπάνω, υποστηρίζει, σε συνδυασμό με τη χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης και το υψηλότερο κόστος για τόκους εξυπηρέτησης, δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε το χρέος να χτυπήσει ταβάνι στο 95% του ΑΕΠ έως το 2015. Η προηγούμενη πρόβλεψη ήταν ότι το χρέος θα έφτανε στο υψηλότερο επίπεδο το 2013 και θα ήταν μόνο 82%.

Μάλιστα, η Fitch καταθέτει και σενάριο για άνοδο του ισπανικού χρέους στο 100% του ΑΕΠ το 2014. Αυτό προβλέπει μεγαλύτερη ύφεση (2,7% το 2012 και 1,5% το 2013 αντί για 1,9% και 0,5% που ήταν προηγουμένως) και παράλληλα δυσκολία στη μείωση του ελλείμματος (3% το πρωτογενές έλλειμμα αντί για 1,4% στο βασικό σενάριο). Αν συμβούν αυτά, και το κόστος ανακεφαλαιοποίησης θα είναι μεγαλύτερο (9% του ΑΕΠ αντί για 6%), θα επιβεβαιωθεί το κακό σενάριο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v