Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bernanke: Η Fed είναι έτοιμη για δράση

Η FED θα παρέμβει αν κλιμακωθεί η κρίση στην ΕΕ λέει ο Bernanke. Καλεί την ΕΕ να δράσει. "Καμπανάκι" και σε Ουάσιγκτον. Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι... Ελλάδα. Προειδοποιεί η Fitch για υποβάθμιση ΗΠΑ.

Bernanke: Η Fed είναι έτοιμη για δράση
Η Federal Reserve είναι έτοιμη να παρέμβει για να προστατεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία σε περίπτωση που κλιμακωθεί η ευρωπαϊκή κρίση χρεών, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Ben Bernanke.

Τόνισε μάλιστα ότι οι Ευρωπαίοι χρειάζεται να λάβουν περισσότερα μέτρα για να επέλθει σταθεροποίηση στον τραπεζικό κλάδο της ευρωζώνης και να καθησυχάσουν οι αγορές.

Στην ομιλία του ενώπιον της επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του αμερικανικού κογκρέσου, ο κεντρικός τραπεζίτης παραμένει στις προβλέψεις του Απριλίου, εκτιμώντας ότι η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχιστεί με ήπιους ρυθμούς.

Οι δηλώσεις του κ. Bernanke δεν προσφέρουν αρκετά ισχυρές ενδείξεις ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι έτοιμη να "απαντήσει" δυναμικά στις επιπτώσεις της κρίσης χρεών της ευρωζώνης και τα κέρδη στο αμερικανικό χρηματιστήριο περιορίζονται μετά τα σχόλιά του.

Ο κ. Bernanke δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα «είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την οικονομία αν διογκωθούν τα χρηματοπιστωτικά προβλήματα», αλλά δεν έδωσε ενδείξεις ότι επίκειται άμεσα περαιτέρω νομισματική στήριξη.

Ο τόνος της ομιλίας του κεντρικού τραπεζίτη  δεν περιείχε «νότες» κρισιμότητας, σχολιάζουν οι αναλυτές.

Ερωτηθείς για το αν η κατάσταση στις ΗΠΑ μπορεί να παρομοιαστεί με αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, ο κ. Bernanke απάντησε ότι "οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι εντελώς διαφορετικές οικονομίες".

"Τα αίτια της κρίσης διαφέρουν αρκετά από χώρα σε χώρα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία υπερδανείστηκε και υπερκατανάλωσε" σημείωσε.

Οι ΗΠΑ είναι μια μεγάλη, διαφοροποιημένη οικονομία, με μεγάλη αξιοπιστία μετά από 200 χρόνια αποπληρωμής του χρέους, πρόσθεσε ο κ. Bernanke, λέγοντας ότι "η απόδειξη για αυτό είναι ότι πληρώνουμε 1,5% για δεκαετές χρέος, την ώρα που η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί".

Οσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές εμφανίστηκε επιφυλακτικά αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι «παρά τις οικονομικές δυσκολίες στην Ευρώπη, η ζήτηση για τις αμερικανικές εξαγωγές παραμένει καλή».

Ο κεντρικός τραπεζίτης στάθηκε αρκετά στο ζήτημα της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη και τόνισε ότι η Fed παρακολουθεί στενά τους «σημαντικούς κινδύνους» για την αμερικανική ανάπτυξη που κρύβει η κρίση στα έθνη και τις τράπεζες.

Σχολίασε επίσης τους κινδύνους που εγκυμονεί η δημοσιονομική πολιτική και στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι το δημοσιονομικό «βουνό» που θα αντιμετωπίσει η αμερικανική οικονομία το 2013 παραμένει ουσιώδης κίνδυνος. Η σημερινή τάση του προϋπολογισμού των ΗΠΑ είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμη ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λιγη ώρα νωριτερα, ο οίκος αξιολογήσεων Fitch προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα χάσουν την ανώτατη αξιολόγηση ΑΑΑ εάν δεν υπάρξει αξιόπιστο πλάνο δημοσιονομικής σύγκλισης εντός του 2013.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v