Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merkel: Ευρώπη δύο ταχυτήτων αν αυτό χρειαστεί

Ευρώπη δύο ταχυτήτων βλέπει η An. Merkel, ενώ σπεύδει να υποβαθμίσει τις προσδοκίες ότι η ευρωπαϊκή σύνοδος του Ιουνίου θα δώσει άμεσες απαντήσεις. Πιέζει ο Ομπάμα για ουσιαστικές κινήσεις πριν από το G20 και τη 19η Ιουνίου.

Merkel: Ευρώπη δύο ταχυτήτων αν αυτό χρειαστεί
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel προσπάθησε να υποβαθμίσει τις προσδοκίες ότι η ευρωπαϊκή σύνοδος που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα θα μπορούσε να αποφέρει ένα «master plan» για το μέλλον της Ευρώπης, δήλωσε ωστόσο ότι θα δημιουργηθεί κάποια ατζέντα για την περαιτέρω ενοποίηση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό ARD, η An. Merkel δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν πιστεύω πως θα υπάρξει μία και μόνο σύνοδος που θα αποφασίσει το μεγάλο βήμα».

«Όμως αυτό που κάνουμε εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, και για το οποίο ένα σχέδιο εργασίας σίγουρα θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο, είναι να πούμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αφιερώσουν τη σύνοδο στη συζήτηση για στενότερη ενοποίηση και παραχώρηση πιο κεντρικών εξουσιών για τη διαχείριση των οικονομικών της ευρωζώνης.

Η An. Merkel, η οποία έχει επανειλημμένως πει ότι ο τρόπος για να προχωρήσουμε είναι «περισσότερη Ευρώπη, όχι λιγότερη», τόνισε ότι αυτό δεν περιλαμβάνει απλώς μια νομισματική ένωση, αλλά και δημοσιονομική ένωση, κοινή πολιτική για τους προϋπολογισμούς και πολιτική ένωση.

«Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον θα πρέπει επίσης να παραχωρηθούν εξουσίες στην Ευρώπη βήμα-βήμα και να δοθούν σε αυτήν ευκαιρίες για έλεγχο», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Κατά την ίδια, η στενότερη ενοποίηση σε ορισμένα «κομμάτια» της Ευρώπης -όπως είναι η ευρωζώνη και η περιοχή Σένγκεν- θα οδηγήσει σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων.

«Ήδη αυτό το έχουμε σε διάφορες περιοχές σήμερα», τόνισε. «Όποιος είναι στη νομισματική ένωση θα πρέπει να έρθει πιο κοντά. Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στο να κάνουμε δυνατή τη συμμετοχή για όλους. Όμως, δεν μπορούμε να μείνουμε στάσιμοι γιατί ορισμένοι δεν θέλουν να μας ακολουθήσουν», σημείωσε.

Έχουμε δημιουργήσει εργαλεία για την κρίση

Το μεσημέρι της Πέμπτης σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Βρετανό πρωθυπουργό David Cameron, η κ. Merkel δήλωσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που έχουν δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

"Είναι σημαντικό να τονίσουμε και πάλι ότι έχουμε δημιουργήσει τα εργαλεία παροχής στήριξης στην ευρωζώνη και ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να τα χρησιμοποιήσει όποτε κριθεί απαραίτητο" ανέφερε η κ. Merkel.

"Αυτή είναι μια ξεκάθαρη έκφραση της πολιτικής μας βούλησης να διατηρήσουμε σταθερή την ευρωζώνη, ώστε η ευρωζώνη να συνεισφέρει στην παγκόσμια ανάκαμψη" πρόσθεσε.

Αναφορικά με την Ελλάδα, τόνισε ότι πλέον "δεν τίθεται θέμα αλληλεγγύης των ευρωπαίων εταίρων, αλλά η ταύτιση των Ελλήνων με το σχέδιο διάσωσης".

"Το θέμα της αλληλεγγύης καθαρά και απλά δεν είναι αυτό που πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων", υπογράμμισε, συγκρίνοντας τη βοήθεια της Ευρώπης προς τη χώρα με το Σχέδιο Μάρσαλ.


Ισχυρές πιέσεις Ομπάμα σε Μέρκελ και Μόντι

Εν τω μεταξύ, χθες Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Μπ. Ομπάμα συμφώνησε με τους δύο Ευρωπαίους ηγέτες στην «ανάγκη να γίνουν βήματα προς την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ευρωζώνης και της ανάπτυξης στην Ευρώπη και στην παγκόσμια οικονομία».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να λήξει η κρίση με τρόπο που θα πειστούν οι αγορές μέχρι τη 19η Ιουνίου, ημέρα λήξης της συνόδου του G20 στο Μεξικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v