Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Η Καταλονία ζήτησε βοήθεια για χρέος

Καταιγίδα στην ισπανική οικονομία, με την επαρχία της Καταλονίας να δηλώνει αδυναμία και να ζητά τη βοήθεια της Μαδρίτης και τη Bankia να αιτείται επίσημα στήριξη ύψους 19 δισ. ευρώ.

Ισπανία: Η Καταλονία ζήτησε βοήθεια για χρέος

Καταιγίδα στην ισπανική οικονομία, με την επαρχία της Καταλονίας να δηλώνει αδυναμία και να ζητά τη βοήθεια της Μαδρίτης και τη Bankia να αιτείται επίσημα στήριξη ύψους 19 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «El Mundo», η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να συγχωνευτεί η Bankia με άλλες δύο, τις Catalunya Banc και Novagalicia Banco μετά την εθνικοποίηση τους που θα προκύψει μετά την κεφαλαιακή στήριξη από τη Μαδρίτη. 

Η τράπεζα που θα προκύψει, θα είναι η μεγαλύτερη κρατική και θα ανταγωνίζεται τις μεγαλύτερες της χώρας, όπως τις Santander και BBVA ενώ σχεδιάζεται να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως ξανά.

Ζητά βοήθεια η Καταλονία

Η Καταλονία, η πλουσιότερη αυτόνομη επαρχία της Ισπανίας, ζήτησε οικονομική βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση της χώρας για την αναχρηματοδότηση του χρέους της, οδηγώντας υψηλότερα τα ισπανικά spreads.

"Δεν μας ενδιαφέρει πώς θα το κάνουν, αλλά πρέπει να καταβάλουμε τις οφειλές μας στο τέλος του μήνα. Μια οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει αν δεν πληρώνει τους λογαριασμούς της" δήλωσε ο πρόεδρος της Καταλονίας Artur Mas.

Η Καταλονία, η οποία εκπροσωπεί το ένα πέμπτο της ισπανικής οικονομίας, πρέπει να αναχρηματοδοτήσει το 2012 χρέος 13 δισ. ευρώ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, αμέσως μετά την είδηση, η απόδοση του ισπανικού 10ετούς αυξήθηκε στο 6,3%, σημειώνοντας άνοδο 12 μονάδων βάσης.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας ανέφερε ότι δεν βλέπει να έχει επιλογές για την αναχρηματοδότηση του χρέους.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Καταλωνία έχει εκδώσει ομόλογα (patriot bonds) με επιτόκιο 4,5% με 5%, αλλά σύμφωνα με τον κ. Mas οι κάτοικοι της επαρχίας έχουν περιορισμένη δυνατότητα να τα αγοράσουν.

Το ένα τέταρτο των αποταμιεύσεων της Καταλονίας βρίσκεται ήδη σε τέτοια ομόλογα, πρόσθεσε. Η άλλη επιλογή θα ήταν ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός από τις τράπεζες, αλλά η γειτονική Βαλένθια πλήρωσε πρόσφατα επιτόκιο 7% για εξάμηνο δάνειο, επίπεδο το οποίο δεν είναι βιώσιμο.

Οι ετήσιες πληρωμές τόκων της Καταλονίας έχουν ήδη διπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια, στα 2 δισ. ετησίως.

Ο Μas ανέφερε ότι η ισπανική κυβέρνηση πρέπει να εκδώσει τα επονομαζόμενα "hispanobonos" για να βοηθήσει τις επαρχίες, τα οποία θα αποτιμούνται με το μέσο επιτόκιο που θα έπρεπε να πληρώσουν οι επαρχίες.

Υπενθυμίζεται ότι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι ο υπουργός Οικονομικών Luis de Guindos και ο υπουργός Προϋπολογισμού Cristobal Montoro διαφωνούν στην τελική μορφή του μηχανισμού για την στήριξη του χρέους των επαρχιών.

Βankia: Θα χρειαστεί € 19 δισ. από την ισπανική κυβέρνηση

Η τέταρτη σε μέγεθος ισπανική τράπεζα, η Bankia, αντιμέτωπη με μεγάλες δυσχέρειες στο επίπεδο του ισολογισμού της, δεδομένου ότι είναι εκτεθειμένη σε μεγάλο αριθμό «επισφαλειών», ύστερα από την έκρηξη στα τέλη '08 της «φούσκας» στην αγορά ακινήτων, επίσημα ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι «ζητεί μια έκτακτη κρατική επιχορήγηση, ύψους 19 δισ. ευρώ».

«Θα ζητήσουμε από το Ταμείο Frob - που παρέχει τις κρατικές επιχορηγήσεις στις τράπεζες - να ενισχύσει τον κρατικό "στρατηγικό" μέτοχο, με την επωνυμία BFA, συνολικά με το ποσό των 19 δισ. ευρώ».

Aπό αυτό το ποσό «12 δισ. θα αποτελέσουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Banka», γράφει το ανακοινωθέν του διοικητικού της συμβουλίου. Στην Bankia, το ισπανικό δημόσιο έχει μερίδιο στο μετοχικό κεφάλαιο.

Εφόσον υπάρξει από την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ολική ανταπόκριση στο ανωτέρω αίτημα, «θα πρόκειται για την υψηλότερη επιχορήγηση που έδωσε ποτέ η ισπανική κυβέρνηση σε Εμπoρική Τράπεζα της χώρας», αναφέρουν στη Μαδρίτη ανωνύμως καλά πληροφορημένες πηγές του τραπεζικού τομέα, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το πρακτικό αποτέλεσμα, εάν όντως καταβληθεί όλη η έκτακτη επιχορήγηση, αναμένεται να είναι να περάσει η διοίκηση της Bankia -κατά πλειοψηφίαν- στο ισπανικό δημόσιο.

Συγχρόνως το ΔΣ της Bankia ανακοίνωσε «ζημιά ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ» η οποία «προέκυψε μετά την αναθεώρηση του ισολογισμού του '11», - ληφθέντων υπόψη δανείων από την αγορά ακινήτων, τα οποία πλέον πέρασαν στο «κόκκινο», δηλαδή δεν εξυπηρετούνται κανονικά, αλλά και της υποτίμησης της αξίας υποθηκευμένων από την ίδια τράπεζα ακινήτων.

Αντιθέτως, φέτος τον Φεβρουάριο η Bankia ανακοίνωνε κέρδη της τάξης των 309 εκατομμυρίων ευρώ - για όλο το 2011.

Για την αναθεώρηση των αποτελεσμάτων του ισολογισμού, στην οποία προχώρησε, το ανακοινωθέν της Bankia αναφέρεται εξάλλου «στη μείωση της τρέχουσας αξίας διαφόρων "συμμετοχών" στο μετοχικό κεφάλαιο άλλων εταιρειών - ομίλων, που αυτή έχει», λόγω της παρατεινόμενης κρίσης στην ισπανική οικονομία.

S&P: Υποβάθμισε πέντε ισπανικές τράπεζες

Σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων πέντε ισπανικών τραπεζών και σε επιβεβαίωση αξιολογήσεων για εννέα ιδρύματα προχώρησε η Standard and Poor's, ενώ διατηρεί όλες τις τράπεζες τις χώρας σε προθάλαμο περαιτέρω υποβάθμισης.

Ειδικότερα, ο οίκος "έκοψε" τις αξιολογήσεις των Bankia, Banco Popular Espanol και Bankinter σε ΒΒ+ από ΒΒΒ-. Ακόμη, υποβάθμισε τις αξιολογήσεις των Banco Financiero y de Ahorros και Banca Civica.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε την αξιολόγηση των Banco Santander (Α-) και Banco Bilbao Vizcaya Argentaria.

Οι κινήσεις αυτές έπονται της υποβάθμισης της Ισπανίας κατά 2 βαθμίδες σε ΒΒΒ+.

Επίσης, ο οίκος περιλαμβάνει για πρώτη φορά στα μοντέλα του για τις Popular και Bankia την πιθανή βραχυπρόθεσμη στήριξη από την ισπανική κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v