Nίκη Hollande με ποσοστό 51,9% στη Γαλλία

Την πρώτη νίκη σοσιαλιστή υποψηφίου τα τελευταία 17 χρόνια κερδίζει ο Francois Hollande. Τα πρώτα exit poll δίνουν ποσοστό 51,9% στον σοσιαλιστή υποψήφιο. Ο Nicola Sarkozy καταλαμβάνει το 48,1%.

Nίκη Hollande με ποσοστό 51,9% στη Γαλλία
Την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας καταλαμβάνει ο Francois Hollande. Με το πρώτο επίσημο exit poll κερδίζει το 51,9% αφήνοντας τον Sarkozy στο 48,1%. Πρόκειται για την πρώτη νίκη σοσιαλιστή υποψηφίου τα τελευταία 17 χρόνια, σε μια εκλογική αναμέτρηση που ο διεθνής τύπος χαρακτήρισε την πιο αμφίρροπη των τελευταίων τριών δεκαετιών στη Γαλλία.

Η επικράτηση Hollande φάνηκε από νωρίς το μεσημέρι όταν τα πρώτα στοιχεία από τις γαλλικές υπερπόντιες κτήσεις που μετέδωσε το βελγικό κανάλι RTBF έδιναν σαρωτικά ποσοστά.Ο ηττημένος Νικολά Σαρκοζί παραδέχθηκε την ήττα του, συνεχάρη τον νικητή και δήλωσε ότι παραιτείται από την πολιτική. «Η θέση μου δεν μπορεί να είναι η ίδια μετά από 35 χρόνια σε διάφορα πολιτικά αξιώματα», είπε ο Σαρκοζί στους απογοητευμένος ψηφοφόρους του.

Σύμφωνα με το RTBF, βάσει των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων, ο σοσιαλιστής υποψήφιος συγκέντρωσε 65% στο σύμπλεγμα των νησιών Σεν Πιέρ ε Μικελόν, στο βόρειο Ατλαντικό, 68,5% στη Μαρτινίκα, 72% στη Γουαδελούπη, 62% στη Γαλλική Γουιάνα και 51,5% στο Σεν Μαρτέν.

Τα ποσοστά αυτά είναι υψηλότερα από αυτά της Σεγκολέν Ρουαγιάλ η οποία ηττήθηκε από το Νικολά Σαρκοζί στις εκλογές του 2007, προσέθεσε το RTBF. Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο οι σοσιαλιστές έλαβαν το 28,6% των ψήφων με τον Sarkozy να συγκεντρώνει το 27,2%.

Η ιστορία ήταν υπερ των σοσιαλιστών καθώς ποτέ στην 5η γαλλική δημοκρατία δεν κατόρθωσε να εκλεγεί πρόεδρος υποψήφιος που ήρθε δεύτερος στον πρώτο γύρο. Ένα ακόμα πρόβλημα για τον Sarkozy ήταν ότι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη ούτε ενός εκ των υποψηφίων του πρώτου γύρου.

Η συνάντηση Hollande - Merkel

"Η Ευρώπη μας παρακολουθεί»
δήλωσε ο κ. Holland στους υποστηρικτές του μιλώντας αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και συμπλήρωσε: «Η αποστολή μου τώρα είναι να δώσω στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα νέα διάσταση. Αυτό θα πω στους εταίρους μας το συντομότερο δυνατό».

Και αυτό θα είναι εξαιρετικά σύντομα, αφού η Angela Merkel τον έχει ήδη προσκαλέσει στο Βερολίνο. Όλα δείχνουν πως η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαΐου , όπου η ατζέντα θα έχει ένα και μοναδικό θέμα συζήτησης: τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης στην ευρωζώνη, με την Γερμανίδα καγκελάριο να επιμένει στην πολιτική της λιτότητας και τον κ. Hollande να δηλώνει – προεκλογικά τουλάχιστον – ότι δεν θα επικυρώσει το δημοσιονομικό συμβόλαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, τηλεφώνησε αργά το βράδυ της Κυριακής στον κ. Hollande και τον συνεχάρη για την νίκη του στις εκλογές. Ο κ. Obama είπε ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία «για μία σειρά οικονομικών και στρατηγικών προκλήσεων».

Τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης Hollande

Λόγω της αναμενόμενης νίκης Ολάντ το σοσιαλιστικό κόμμα έχει ετοιμαστεί για την επόμενη μέρα. Για το αξίωμα του πρωθυπουργού κυκλοφορεί το όνομα της προέδρου του κόμματος Μαρτίν Ομπρί και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας Ζαν Μαρκ Αιρό. Ίσως ο τελευταίος να είναι πιο πιθανός για το αξίωμα επειδή συνεργάστηκε με τον Ολάντ πολύ καλά προεκλογικά, αλλά και ως καθηγητής Γερμανικών φαίνεται ότι έχει καλές επαφές με το Βερολίνο.

Πιθανός υπουργός Εξωτερικών φέρεται ο πρώην πρωθυπουργός Λοράν Φαμπιύς. Ο δημοφιλής δήμαρχος Παρισίων Μπερτράν Ντελανοέ, ενδέχεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ η επικεφαλής των Πρασίνων ΄Εβα Ζολί ίσως αναλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v