Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνδυνο υποβάθμισης Ολλανδίας βλέπει η Moody's

Κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ολλανδίας βλέπουν οι αναλυτές μετά την κυβερνητική κρίση που προκάλεσε η λιτότητα. Η Moody’s προειδοποιεί ότι ενδέχεται να υπάρξει αναθεώρηση του "ΑΑΑ".

Κίνδυνο υποβάθμισης Ολλανδίας βλέπει η Moodys
Κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ολλανδίας βλέπουν οι αναλυτές μετά την αιφνιδιαστική κυβερνητική κρίση που προκάλεσε η λιτότητα, ενώ η ίδια η Moody’s προειδοποιεί ότι ενδέχεται να υπάρξει αναθεώρηση του ΑΑΑ.

«Οι εξελίξεις είναι σαφέστατα αρνητικές για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ολλανδίας, δεδομένου ότι προκαλείται κυβερνητική, αλλά και πολιτική αβεβαιότητα», δηλώνει η Sarah Carlson, της Moody’s σε έκθεσή της. Επισημαίνεται ότι η χώρα είναι μία από τις λίγες που έχουν αξιολόγηση «ΑΑΑ» στην ευρωζώνη, και προς το παρόν έχει σταθερό outlook από τους οίκους. Μόνο η Δανία, η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο έχουν τόσο καλή αξιολόγηση στην ευρωζώνη με σταθερό outlook.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ολλανδίας κατέρρευσε το Σάββατο καθώς ένα από τα κόμματα απέσυρε τη στήριξή του διαμαρτυρόμενο για τα μέτρα λιτότητας. Επισημαίνεται ότι η Eurostat προβλέπει πως το έλλειμμα της Ολλανδίας το 2011 άγγιξε το 4,7% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τη Moody’s, η ολλανδική οικονομία προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί φέτος κατά 0,6%, επιδεινώνοντας τη δημοσιονομική θέση της χώρας.

«Παρά το πολύ ισχυρό θεσμικό πλαίσιο της Ολλανδίας και τη μεγάλη της αξιοπιστία ως προς τη δημοσιονομική πειθαρχία, οι εξελίξεις φέρνουν αβεβαιότητα ως προς τη μελλοντική της πολιτική», γράφει η Carlson. Επειδή, μάλιστα, η Ολλανδία είναι ένας από τους πλέον θερμούς υποστηρικτές της λιτότητας στην ευρωζώνη, η κυβερνητική κρίση μπορεί να επηρεάσει ευρύτερα την αντιμετώπιση της ύφεσης στην περιοχή.

Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο Alastair Newton της Nomura, τονίζοντας ότι θα περάσουν μήνες μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών στην Ολλανδία κι αυτό θα εντείνει την αβεβαιότητα στις αγορές. «Ενδεχομένως οι οίκοι αξιολόγησης να αναθεωρήσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση του ΑΑΑ, καθώς η Fitch έχει ήδη προειδοποιήσει για πιθανή υποβάθμιση», αναφέρει.
Ο Marc Chandler της Brown Brothers, από την πλευρά του, σημειώνει πως «η Fitch θα μπορούσε να προχωρήσει σε υποβάθμιση ακόμη και αυτό το τρίμηνο, προτού σχηματιστεί νέα κυβέρνηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v