Σε συρρίκνωση η οικονομία της ευρωζώνης

Η συρρίκνωση δραστηριοτήτων είναι αισθητή τόσο στην μεταποίηση όσο και στις υπηρεσίες. Πλέον δεν αφορά μόνο την περιφέρεια της ευρωζώνης, αλλά και τον πυρήνα. Ανησυχητικά τα στοιχεία για την Γερμανία.

Σε συρρίκνωση η οικονομία της ευρωζώνης
Καμπανάκι για τις επιπτώσεις από την πολιτική λιτότητα στην ευρωζώνη αποτελούν τα τελευταία στοιχεία για τις δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα. Η συρρίκνωση είναι αισθητή τόσο στον κλάδο της μεταποίησης, όσο και στον κλάδο των υπηρεσιών και πλέον δεν αφορά μόνο την περιφέρεια της ευρωζώνης αλλά και τα κράτη του αποκαλούμενου ευρωπαϊκού πυρήνα.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ της Markit μειώθηκε στο 47,4 τον Απρίλιο από 49,1 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν περαιτέρω ενίσχυση στο 49,3.

Ως προς τον κλάδο των υπηρεσιών, ο ΡΜΙ μειώθηκε σε χαμηλό πέντε μηνών και συγκεκριμένα στο 47,9 από 49,2 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές αντιθέτως προέβλεπαν – μικρή έστω – ενίσχυση στο 49,3. Για τον μεταποιητικό κλάδο, ο φετινός Απρίλιος ήταν ο χειρότερος μήνας από τον Ιούνιο του 2009. Ο σχετικός ΡΜΙ μειώθηκε στο 46 από 47,7 τον προηγούμενο μήνα.

«Δεν υπάρχει κινητήριος δύναμη ανάπτυξης, γεγονός που υποδεικνύει ότι αν και προς το παρόν η συρρίκνωση είναι μέτρια, μπορεί να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες» αναφέρει ο Chris Williamson της Markit και συμπληρώνει: "Υπάρχουν αναφορές ότι οι πωλήσεις προς τη νότια Ευρώπη είναι ιδιαιτέρως αδύναμες κατά συνέπεια υπάρχουν αποδείξεις ότι τα προβλήματα στην περιφέρεια της ευρωζώνης διαχέονται στον ευρωπαϊκό πυρήνα"

Τα στοιχεία από την Γερμανία άλλωστε, είναι ανησυχητικά, καθώς ο ΡΜΙ μεταποίησης μειώθηκε τον Απρίλιο και ξάφνιασε άπαντες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο γερμανικός ΡΜΙ μειώθηκε τον Απρίλιο στο 46,3 από 48,4 τον προηγούμενο μήνα. Είναι η πρώτη συρρίκνωση του δείκτη από τον Ιούλιο του 2009 και προκλήθηκε κυρίως από τη σημαντική μείωση των εξαγωγών.

"Η Γερμανία παράγει εξαγωγές που ο κόσμος αγοράζει όταν υπάρχει καλή ανάπτυξη και περιορίζει όταν υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις και αυτό βλέπουμε αυτή την στιγμή" εξηγεί ο κ. Williamson. Ο υποδείκτης νέων παραγγελιών μειώθηκε τον Απρίλιο στο 44,9 από 46,2 τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται ότι είναι ο 10ος συνεχής μήνας που καταγράφεται συρρίκνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v