Weidmann: Δεν είναι θέμα της ΕΚΤ η ισπανική κρίση

Ο επικεφαλής της Bundesbank υποστηρίζει πως η ενίσχυση του κόστους δανεισμού για  την Ισπανία θα πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για μεταρρυθμίσεις. Απορρίπτει τη συζήτηση για τρίτο πρόγραμμα LTRO.

Weidmann: Δεν είναι θέμα της ΕΚΤ η ισπανική κρίση
Σε αποκλειστική του συνέντευξή στο πρακτορείο Reuters, ο επικεφαλής της Bundesbank υποστηρίζει πως η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να ενεργήσει για την μείωση του κόστους δανεισμού της Ισπανίας και τάσσεται κατά ενός τρίτου προγράμματος LTRO.

Εκφράζοντας την γνωστή γερμανική θέση περί μεταρρυθμίσεων, ο κ. Weidmann αναφέρει: «Δεν πρέπει να κηρύσσουμε ότι έφτασε το τέλος του κόσμου εάν οι αποδόσεις των ομολόγων μίας χώρας προσωρινά ξεπερνούν το 6%» και συμπληρώνει: «Αυτό αποτελεί άλλωστε και κίνητρο για τους αξιωματούχους των συγκεκριμένων χωρών να κάνουν τη δουλειά τους και να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών μέσω του δρόμου των μεταρρυθμίσεων»

Η ΕΚΤ δεν έχει παρέμβει στην αγορά κρατικών ομολόγων εδώ και 5 εβδομάδες
«Δεν είναι δική μας δουλειά να παρέχουμε οικονομική στήριξη ώστε να παραταθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» τονίζει ο κ. Weidmenn και τονίζει: «Για αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχει το ταμείο στήριξης»

Ως προς τις ενέσεις ρευστότητας που δόθηκαν μέσω των φτηνών τριών δανείων προς το τραπεζικό σύστημα, ο επικεφαλής της Bundesbank απορρίπτει κάθε πρόταση για ένα τρίτο πρόγραμμα LTRO

«Δεν βλέπω τον λόγο να συζητηθεί η πιθανότητα τρίτου LTRO» υποστηρίζει και εξηγεί: «Εάν μία τράπεζα ζει από τα δάνεια της κεντρικής τράπεζας, τότε σαφέστατα δεν υπάρχει ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο. Είναι στο χέρι των εθνικών αρχών να αναδιαρθρώσουν ή να εκκαθαρίσουν αυτές τις τράπεζες.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v