Η Αργεντινή επανακρατικοποιεί την πετρελαϊκή YPF

Σθεναρές αντιδράσεις από Ισπανία, Μεξικό και Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλεί η απόφαση της Christina Fernandez de Kirchner να επανακρατικοποιήσει τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή της Αργεντινής, απομακρύνοντας τη Repsol.

Η Αργεντινή επανακρατικοποιεί την πετρελαϊκή YPF
Την επανακρατικοποίηση της πετρελαϊκής YPF και την παράλληλη απομάκρυνση του βασικού μετόχου, της ισπανικής Repsol, αποφάσισε η πρόεδρος της Αργεντινής Cristina Fernandez de Kirchner.

Αναλυτές προειδοποιούν ότι η κίνηση αυτή θα βαθύνει περισσότερο την οικονομική απομόνωση της Αργεντινής και θα πυροδοτήσει έντονες διαμάχες με τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της.

Η YPF εδώ και καιρό δεχόταν ασφυκτικές πιέσεις από την κεντροαριστερά κυβέρνηση Fernandez για αύξηση της παραγωγής. Η μετοχή της κατέγραφε κάθετη πτώση τους τελευταίους δύο μήνες λόγω της έντονης φημολογίας για πιθανή επανακρατικοποίηση της εταιρίας. Μέχρι πρόσφατα, όμως, οι δύο πλευρές είχαν μάλλον αρμονική σχέση. Η πρόεδρος Fernandez, μάλιστα, είχε συγχαρεί τη διοίκηση της YPF όταν βρήκε μεγάλα αποθέματα αερίου στα τέλη του 2010.

Η εκτίναξη των τιμών του εισαγόμενου πετρελαίου, όμως, και μάλιστα σε μία κακή περίοδο για την οικονομία της Αργεντινής, είναι η βασική αιτία για το διαζύγιο των δύο πλευρών. Η πρόεδρος δήλωσε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο -το οποίο ελέγχει- να επικυρώσει το νομοσχέδιο για την κατάσχεση του 51% της εταιρίας που κατέχει η Repsol, λέγοντας πως η ενέργεια «είναι ζωτικός πόρος».

«Εάν συνεχιστεί αυτή η πολιτική -με εξάντληση αποθεμάτων και πρακτικά μηδενικές επενδύσεις- τότε η χώρα δεν θα έχει βιώσιμο μέλλον, όχι επειδή θα έχουν εξαντληθεί οι πόροι, αλλά λόγω της κακής επιχειρηματικής πολιτικής», δήλωσε. Η αξία της YPF αποτιμάται στα 10,6 δισ. δολ., αν και στο πλαίσιο της κρατικοποίησης η αξία της θα αποτιμηθεί από δικαστήριο της Αργεντινής.

Η Christina Fernandez, η οποία 18 μήνες μετά τον θάνατο του συζύγου της Nestor Kirchner ακόμη φοράει μαύρα, εξέπληξε άπαντες το 2008 όταν κρατικοποίησε τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία εν μέσω χρηματοοικονομικής κρίσης. Επίσης, επανακρατικοποίησε την αεροπορική εταιρεία της χώρας, την Aerolineas Argentinas.

Η επανακρατικοποίηση της YPF, όμως, συναντά σθεναρές αντιδράσεις από την Ισπανία, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι βασική εξαγωγική αγορά της Αργεντινής. Ο πρόεδρος του Μεξικού Felipe Calderon δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα πλήξει τις ξένες επενδύσεις στην Αργεντινή, αλλά και τη Repsol, που επίσης κατέχει το 10% του πετρελαϊκού μονοπωλίου Pemex στο Μεξικό. Η ίδια η Repsol κάνει λόγο για «καθαρά παράνομη ενέργεια» και τονίζει ότι θα κινηθεί νομικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v