Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Αμετάβλητο στο 0,25% το επιτόκιο δολαρίου

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο του δολαρίου στο 0,25%. Η απόφαση ήταν αναμενόμενη στις αγορές. Ο Ben Bernanke δεν απέκλεισε νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης.

Fed: Αμετάβλητο στο 0,25% το επιτόκιο δολαρίου
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο του δολαρίου στο 0,25%.

Η απόφαση του συμβουλίου καθορισμού πιστωτικής πολιτικής της Federal Reserve να κρατήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στην κλίμακα του 0%-0,25% ήταν ευρύτατα αναμενόμενη στις αγορές.

Όπως ανέμεναν επίσης οι περισσότεροι παρατηρητές, η Fed μετακύλισε για αργότερα τη μελλοντική χρονική στιγμή της αύξησης των επιτοκίων, υποσχόμενη ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα μέχρι τουλάχιστον το 2014.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται στη συνέχεια οι εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για την κατάσταση και τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μερίδα αναλυτών θεωρεί ότι μετά και τη σημερινή ανακοίνωση η Fed σύντομα θα προχωρήσει σε έναν νέο γύρο αγοράς ομολόγων είτε τυπώνοντας νέο χρήμα είτε με την εφαρμογή μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης.

Η ομιλία του προέδρου της Fed Ben Bernanke

Η Fed δεν υπόσχεται ότι θα κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά για τρία ακόμα χρόνια, υπογράμμισε ο κ. Ben Bernanke, τονίζοντας ότι οι προβλέψεις για τα επιτόκια που δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά την Τετάρτη "είναι ακριβώς αυτό, προβλέψεις, όχι υποσχέσεις".

Αν η οικονομία κινηθεί καλύτερα από ό,τι αναμενόταν ή ο πληθωρισμός αυξηθεί, η Fed είναι ανοιχτή στην αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από ό,τι προβλέπει τώρα, σημείωσε.

Αντίστοιχα, η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να έρθει αργότερα, εφόσον η οικονομία δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες.

Παράλληλα, ο Β. Bernanke υποστήριξε ότι τα σημάδια βελτίωσης που παρουσιάζει η οικονομία των ΗΠΑ δεν αποκλείουν επιπρόσθετα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

"Δεν είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε ότι έχουμε εισέλθει σε νέα, πιο δυνατή φάση" ανέφερε ο Β. Bernanke.

Εφόσον η ανάπτυξη υποχωρήσει και συνεχιστούν οι αποπληθωριστικές πιέσεις, η Fed θα εξετάσει την επιπρόσθετη αγορά στοιχείων ενεργητικού, σημείωσε.

"Η εναλλακτική αυτή βρίσκεται σίγουρα στο τραπέζι", πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v