S&P:Απειλεί με υποβάθμιση χώρες της ευρωζώνης

Υπό εξέταση με αρνητική προοπτική θέτει το κρατικό χρέος 15 χωρών της ευρωζώνης η S&P. Σε "creditwatch negative" τίθενται τόσο η Γερμανία όσο και οι άλλες 5 χώρες "ΑΑΑ". Oι πέντε λόγοι που επικαλείται για την απόφαση.

S&P:Απειλεί με υποβάθμιση χώρες της ευρωζώνης
Σε παρακολούθηση υπό την απειλή της υποβάθμισης (creditwatch negative) βάζει το δημόσιο χρέος 15 χωρών-μελών της ευρωζώνης ο οίκος S&P, κίνηση που σημαίνει ότι υπάρχει 50% πιθανότητα ο οίκος να προχωρήσει σε υποβαθμίσεις των υπό εξέταση χωρών τις επόμενες 90 ημέρες.

Πρακτικά, υπό εξέταση τίθεται το σύνολο της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των έξι χωρών που σήμερα βαθμολογούνται με «ΑΑΑ». Εξαίρεση είναι η Κύπρος, η οποία ήδη βρισκόταν υπό εξέταση με creditwatch negative, και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η απόφαση αντικατοπτρίζει την πεποίθησή του ότι ο συστημικός κίνδυνος στην ευρωζώνη έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε βαθμό που η ευρωζώνη βρίσκεται υπό πίεση ως σύνολο.

Κατά την S&P, οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι οι εξής:

1) Οι σφιχτές συνθήκες των αγορών στο σύνολο της ευρωζώνης.

2) Τα αυξημένα premium ρίσκου σε όλο και αυξανόμενο αριθμό χωρών, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων που σήμερα βαθμολογούνται με «ΑΑΑ».

3) Οι συνεχιζόμενες διαφωνίες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της γηραιάς ηπείρου αναφορικά με το πώς θα αποκαταστήσουν την κρίση εμπιστοσύνης στις αγορές βραχυπρόθεσμα και με το πώς θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερη οικονομική και δημοσιονομική ενοποίηση μακροπρόθεσμα.

4) Τα υψηλά επίπεδα κρατικού και ιδιωτικού χρέους σε μεγάλο μέρος της ευρωζώνης.

5) Το αυξημένο ρίσκο οικονομικής ύφεσης το 2012 στις χώρες του ευρώ. Η S&P αναμένει μείωση του ΑΕΠ σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα και παράλληλα βλέπει πιθανότητα 40% να μειωθεί συνολικά το ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Ο οίκος σημειώνει ότι η εξέταση των κρατικών χρεών θα επικεντρωθεί στους τρεις από τους πέντε παραπάνω παράγοντες. Αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό, μετά την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής στις 8 - 9 Δεκεμβρίου.

Όπως σημειώνεται, αν υπάρξουν αλλαγές στη βαθμολόγηση με βάση τους παραπάνω παράγοντες και η επιτροπή αξιολόγησης συμφωνήσει, είναι πιθανό να υποβαθμιστεί κατά μία βαθμίδα το χρέος της Αυστρίας, του Βελγίου, της Φινλανδίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου και μέχρι δύο βαθμίδες το χρέος των υπόλοιπων κρατών.

Η αξιολόγηση των προοπτικών χωρών-μελών της ευρωζώνης από την S&P

Αναλυτικότερα, η S&P προχώρησε στην υποβάθμιση των μακροπρόθεσμων προοπτικών των χωρών-μελών της ευρωζώνης με αξιολόγηση «ΑΑΑ»:

*Αυστρία: αρνητικό outlook από σταθερό με αξιολόγηση «ΑΑΑ».
*Βέλγιο: παραμένει με αρνητικό outlook και αξιολόγηση «ΑΑΑ».
*Φινλανδία: αρνητικό outlook από σταθερό με αξιολόγηση «ΑΑΑ».
*Γαλλία: αρνητικό outlook από σταθερό με αξιολόγηση «ΑΑΑ».
*Γερμανία: αρνητικό outlook από σταθερό με αξιολόγηση «ΑΑΑ».
*Λουξεμβούργο: αρνητικό outlook από σταθερό με αξιολόγηση «ΑΑΑ».
*Ολλανδία: αρνητικό outlook από σταθερό με αξιολόγηση «ΑΑΑ».

Επιπλέον, η S&P προχώρησε στην υποβάθμιση των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων προοπτικών των χωρών-μελών χωρίς αξιολόγηση «ΑΑΑ»:

*Εσθονία: αρνητικό outlook από σταθερό με αξιολόγηση «ΑΑ-».
*Ιρλανδία: αρνητικό outlook από σταθερό με αξιολόγηση «ΒΒΒ+».
*Ιταλία: παραμένει με αρνητικό outlook και αξιολόγηση «Α».
*Μάλτα: αρνητικό outlook από σταθερό με αξιολόγηση «Α».
*Πορτογαλία: παραμένει με αρνητικό outlook και αξιολόγηση «ΒΒΒ-».
*Σλοβακία: αρνητικό outlook από σταθερό με αξιολόγηση «Α+».
*Σλοβενία: παραμένει με αρνητικό outlook και αξιολόγηση «ΑΑ-».
*Ισπανία: παραμένει με αρνητικό outlook (μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα) και αξιολόγηση «ΑΑ-».
*Κύπρος: παραμένει με αρνητικό outlook και αξιολόγηση «ΒΒΒ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v