Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ραντεβού στα τυφλά" για την Ευρώπη

Χωρίς αποφάσεις θα είναι η σύνοδος, πάμε για... δεύτερη ως την Τετάρτη. Νέα διαφωνία Γαλλίας-Γερμανίας για το EFSF. Καθαρή λύση θέλει το ΔΝΤ κι απειλεί με αποχώρηση. Με παρέμβαση Γιούνκερ η εκταμίευση της 6ης δόσης.

Ραντεβού στα τυφλά για την Ευρώπη
Ένα από τα σημεία διαφωνίας μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας παραμένει το ύψος του κουρέματος του ελληνικού χρέους. Μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν επικρατεί η άποψη ενός ενισχυμένου PSI, που θα μπορεί να αυξήσει το κούρεμα γύρω στο 35%, ή το γερμανικό «θέλω» για κούρεμα πάνω από 50%. Το Βερολίνο γνωρίζει καλά ότι ένα μεγάλο κούρεμα δύσκολα θα γίνει σε εθελοντική βάση.

Πριν καν πραγματοποιηθεί η σύνοδος της Κυριακής, η Γαλλία και η Γερμανία ανακοίνωσαν ότι θα γίνει και δεύτερη την επόμενη Τετάρτη, για να αποσαφηνιστεί το ακριβές κούρεμα του ελληνικού χρέους και οι νέες αρμοδιότητες του προσωρινού μηχανισμού EFSF. Ωστόσο, όπως άφησαν να διαρρεύσει τα επιτελεία των δύο χωρών, την Κυριακή θα ανακοινωθεί ο χάρτης των νέων αποφάσεων και θα πραγματοποιηθεί η επιπρόσθετη σύνοδος γιατί πολλές τεχνικές λεπτομέρειες άργησαν να φθάσουν στα γραφεία των κυβερνήσεων της ευρωζώνης.

Όλοι παραδέχονται όμως ότι οι διαδικασίες είναι ιδιαίτερα πολύπλοκες και απεύχονται ένα δεύτερο φιάσκο όπως είχε γίνει την 21η Ιουλίου όταν αρκετοί αξιωματούχοι δεν ήταν σε θέση να εξηγήσουν τη συμφωνία.

Μέσα στην αναμπουμπούλα της ευρωζώνης, έρχεται να προστεθεί και η σκληρή στάση του ΔΝΤ. Πληροφορίες επιμένουν, παρά τις σχετικές διαψεύσεις, ότι το ταμείο διαφωνεί με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας μας. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι κατά τη μίνι σύσκεψη της Τετάρτης στη Φρανκφούρτη η κ. Λαγκάρντ διεμήνυσε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι, εάν δεν πειστεί το διοικητικό συμβούλιο με τη λύση που θα εξαγγελθεί για την Ελλάδα, τότε πολύ δύσκολα θα υπάρξει ομοφωνία για τη συμμετοχή του διεθνούς οργανισμού στο νέο δάνειο για τη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ινδία και η Βραζιλία τηρούν σκληρή στάση και υποστηρίζουν ότι το ΔΝΤ δεν πρέπει να συμμετάσχει με το 1/3 στη νέα δανειοδότηση, αλλά με ένα συμβολικό ποσό.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η έκθεση προόδου του ΔΝΤ, που θα δημοσιοποιηθεί μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. την επόμενη εβδομάδα ως προς το εάν θα είναι θετική στην εκταμίευση της εκτης δόσης που αφορά στο ταμείο.

Πάντως, έπειτα από εισήγηση της Κομισιόν και της ΕΚΤ, και με πολιτική παρέμβαση του προέδρου του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, το πράσινο φως της εκταμίευσης αναμένεται να δοθεί σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Το euro2day είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η Γαλλία και η Γερμανία είχαν προτείνει να μην αποφασιστεί η εκταμίευση σήμερα, αλλά τον Νοέμβριο, όμως ο κ. Γιούνκερ προειδοποίησε για «κοινωνική εξέγερση» στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στη λειτουργία του EFSF, η Γαλλία επιμένει ότι πρέπει να αλλάξει η ευρωπαϊκή συνθήκη ώστε να επιτραπεί η λειτουργία του ως τραπεζικού οργανισμού. Η Γερμανία που δεν θέλει να βάλει το χέρι στην τσέπη, και έχοντας σύμμαχο την ΕΚΤ, αντιτίθεται. Φαίνεται να υποχωρεί μόνο ως προς το σκέλος της συμμετοχής του μηχανισμού στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε ύστατο στάδιο.

Παρά το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διέψευσε τα δημοσιεύματα περί διαφωνίας, ο αναβρασμός στα δύο επιτελεία υπάρχει και έτσι ο κ. Σαρκοζί και η κ. Μέρκελ αναμένεται να έχουν νέα συνάντηση το Σάββατο.

Το προσχέδιο των πρώτων συμπερασμάτων, πάντως, για το πώς θα λειτουργεί το EFSF διέρρευσε χθες, όμως, ως είθισται, θα κυκλοφορήσουν πολλά προσχέδια πριν από την τελική συμφωνία, όταν αυτή υπάρξει.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v