Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Adieu με νέα μέτρα ρευστότητας από τον Trichet

Νέα μέτρα ρευστότητας ανήγγειλε ο κεντρικός τραπεζίτης J.Cl. Trichet. Ετήσια δάνεια στις τράπεζες, νέο πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων 40 δισ. €. Όχι σε μόχλευση του EFSF από την ΕΚΤ. Συζητήθηκε μείωση επιτοκίων.

Adieu με νέα μέτρα ρευστότητας από τον Trichet
Την παροχή νέων μέτρων ρευστότητας ανήγγειλε ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης κ. Jean-Claude Trichet, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει την εκτόνωση της κρίσης χρεών που μαστίζει την ευρωζώνη.

Κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου ως κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, που παραχωρεί τη θέση του στον Ιταλό  Mario Draghi από την 1η Νοεμβρίου, ανήγγειλε εισαγωγή νέων μέτρων και επαναφορά παλαιότερων, με στόχο την τόνωση της ρευστότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Αποχαιρετώντας εκ μέρους του Δ.Σ. της ΕΚΤ τον κ. Trichet, το μέλος του συμβουλίου κ. Weidmann εξήρε την προσφορά του κεντρικού τραπεζίτη και δήλωσε «ευγνώμων» για την παρουσία του στην κεφαλή του ρυθμιστή της πιστωτικής πολιτικής της ευρωζώνης.

Ο κ. Trichet, αφού με τη σειρά του ευχαρίστησε άπαντες τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για τη συνεργασία τους, δήλωσε ότι η οικονομία της ευρωζώνης αντιμετωπίζει έντονους πτωτικούς κινδύνους.

Στη συνέχεια, επιβεβαίωσε σχεδόν όλες τις προσδοκίες για διεύρυνση της παροχής ρευστότητας, αν και δεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, όπως ήλπιζαν κάποιοι αναλυτές.

Πάντως, ο κεντρικός τραπεζίτης ανακοίνωσε την πολύ σημαντική για την αγορά έναρξη προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολόγων, ύψους 40 δισ. ευρώ, το οποίο θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο με αγορές στην πρωτογενή και στη δευτερογενή αγορά.

Η ΕΚΤ είχε διεξαγάγει ανάλογο πρόγραμμα ύψους 60 δισ. ευρώ το διάστημα 2009 - 2010, με σταθερό ρυθμό εξαγορών της τάξεως των 5 δισ. ευρώ τον μήνα. Τα καλυμμένα ομόλογα είναι χρεόγραφα τα οποία καλύπτονται από ενεργητικά όπως στεγαστικά δάνεια και πιστώσεις του δημοσίου, που θεωρούνται υψηλής ποιότητας και ασφάλειας ενεργητικά.

Επίσης, ανήγγειλε επαναφορά των 12μηνων δημοπρασιών ρευστότητας προς τις τράπεζες και δήλωσε συγκεκριμένα ότι θα πραγματοποιηθούν δύο δημοπρασίες σύντομα, μία τον Οκτώβριο και μία τον Δεκέμβριο (για 13μηνη ρευστότητα η δεύτερη).

Όπως επίσης αναμενόταν, ανήγγειλε παράταση της παροχής απεριόριστων δανείων διάρκειας έως τριών μηνών μέχρι τουλάχιστον το καλοκαίρι του 2012.


Τι είπε για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών - EFSF

Ο κεντρικός τραπεζίτης πέταξε το μπαλάκι στις κυβερνήσεις σχετικά με την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που αποτελεί το κεντρικό θέμα συζήτησης αυτήν την περίοδο όσον αφορά στην κρίση χρεών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης. Ο κ. Trichet δήλωσε κατ’ αρχάς ότι όλες οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης οφείλουν να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν υποσχεθεί.

Τόνισε ότι είναι ουσιώδους σημασίας για τις τράπεζες να διατηρήσουν την κερδοφορία τους, να στραφούν στις αγορές και να χρησιμοποιήσουν την κρατική στήριξη για την επανακεφαλαιοποίησή τους. 

Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι είναι αντίθετος στη μόχλευση των κεφαλαίων του EFSF και υπογράμμισε πως θα πρέπει να αξιοποιηθεί ο μηχανισμός του ταμείου διασώσεων EFSF για τον μελλοντικό δανεισμό των κυβερνήσεων, ώστε να αποκατασταθεί η τραπεζική κεφαλαιοποίηση.

Σταθερά επιτόκια, συζητήθηκε μείωση

Λίγο νωρίτερα, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κράτησε σταθερό στο 1,5% το βασικό επιτόκιο δανεισμού, κατά την τακτική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο. 

Η κεντρική τράπεζα κράτησε αμετάβλητα και τα επιτόκια marginal δανεισμού (2,25%) και μηχανισμού καταθέσεων (0,75%). Ορισμένοι παρατηρητές πιθανολογούσαν ότι θα μειωθεί το επιτόκιο μηχανισμού καταθέσεων, στο πλαίσιο προσπάθειας για τόνωση της ρευστότητας.

Πάντως, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Trichet δήλωσε ότι η απόφαση διατήρησης σταθερών επιτοκίων ελήφθη «πλειοψηφικά» (και όχι ομόφωνα) και διευκρίνισε ότι συζητήθηκε και το ενδεχόμενο μείωσής τους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v