Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποβάθμιση κατά 3 βαθμίδες του χρέους της Ιταλίας

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας προχώρησε η Moody's. H αξιολόγηση του χρέους της γειτονικής χώρας μειώθηκε κατά τρεις βαθμίδες. Αναμενόμενη κίνηση, λέει ο Μπερλουσκόνι.

Υποβάθμιση κατά 3 βαθμίδες του χρέους της Ιταλίας
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας προχώρησε η Moody's. H αξιολόγηση του χρέους της γειτονικής χώρας μειώθηκε κατά τρεις βαθμίδες. Με την κίνηση αυτήν ο οίκος κατεβάζει την αξιολόγησή του σε επίπεδα ανάλογα με αυτά στα οποία μείωσε τη βαθμολόγηση της χώρας η Standard & Poor's πριν από μερικές εβδομάδες.

Ο οίκος τοποθετεί πλέον το χρέος της χώρας στην κατηγορία "A2" από "Αa2", κρατώντας αρνητικό το outlook. Διατήρησε, πάντως, τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση στην κατηγορία Prime-1.

Να σημειωθεί ότι η Fitch είναι η μόνη που εξακολουθεί να διατηρεί την αξιολόγηση της Ιταλίας στην κατηγορία high grade, αν και στο τελευταίο σκαλοπάτι. Η Moody's και η S&P την τοποθετούν στην κατηγορία upper medium grade, αλλά επίσης ένα σκαλοπάτι πριν από την ακόμη χαμηλότερη βαθμίδα, τη lower medium grade.

Για την υποβάθμιση ο οίκος επικαλείται τρεις λόγους:

1) Τα ρίσκα χρηματοδότησης που προκαλεί η κρίση χρέους στην Ευρώπη και το υψηλό χρέος της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ.

2) Το αυξημένο πτωτικό ρίσκο στην οικονομική ανάπτυξη εξαιτίας των μακροοικονομικών δομικών αδυναμιών της χώρας και της παγκόσμιας οικονομικής συγκυρίας.

3) Τις δυσκολίες στην εφαρμογή του σχεδίου της κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού και τη δυσκολία να αντιμετωπιστεί η αυξητική τάση του δημόσιου χρέους της Ιταλίας εξαιτίας της οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας.

Μπερλουσκόνι: Αναμενόμενη η κίνηση της Moody's

Σχολιάζοντας την απόφαση της Moody's να υποβαθμίσει τα ιταλικά ομόλογα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε πως ήταν αναμενόμενη και επανέλαβε πως η κυβέρνησή του είναι προσηλωμένη στους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει.

"Η επιλογή της Moody's ήταν αναμενόμενη", ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Ιταλός πρωθυπουργός. "Η ιταλική κυβέρνηση εργάζεται με τη μέγιστη προσήλωση για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων", συμπλήρωσε, τονίζοντας πως τα σχέδια της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του στόχου για ισοσκελισμό του προϋπολογισμού μέχρι το 2013, έχουν γίνει αποδεκτά και έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Καμπανάκι για νέες υποβαθμίσεις στην Ε.Ε.

Τον κώδωνα του κινδύνου για περισσότερες υποβαθμίσεις στην ευρωζώνη, ειδικότερα όσον αφορά στις χώρες που δεν έχουν αξιολόγηση τριπλού "Α", κρούει η Moody’s.

"Όλες εκτός των ισχυρότερων οικονομιών της ευρωζώνης πιθανότητα να αντιμετωπίσουν παρατεταμένες αρνητικές πιέσεις στην πιστοληπτική τους αξιολόγηση", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος λίγο μετά την υποβάθμιση της Ιταλίας.

"Κατά συνέπεια, η Moody’s περιμένει ότι από τις χώρες που δεν έχουν αξιολόγηση «ΑΑΑ» λιγότερες θα διατηρήσουν υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση", αναφέρει. Ο οίκος, ωστόσο, σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι "δεν υπάρχουν άμεσες πιέσεις που θα οδηγούσαν σε υποβάθμιση των χωρών που έχουν αξιολόγηση τριπλού Α»".

Η ανακοίνωση της Moody’s περιγράφει αναλυτικά την εκτίμησή της για την κατάσταση που επικρατεί πλέον στην ευρωζώνη. "Δεν είναι πλέον ένα προσωρινό πρόβλημα, που θα μπορούσε να λυθεί με στηρίξεις ρευστότητας. Πλέον πολλές κυβερνήσεις της ευρωζώνης επηρεάζονται από αυτήν την επιδείνωση της εμπιστοσύνης", αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει: "Εάν η ευρωζώνη δεν επιστρέψει γρήγορα σε ανάπτυξη και δεν ανακτηθεί αμέσως η εμπιστοσύνη των αγορών, τότε σε κάποιο σημείο τα κράτη της ευρωζώνης θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στην αύξηση της μεταξύ τους στήριξης και στον χειρισμό περισσότερων χρεοκοπιών".


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v