Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα σκαριά σχέδιο επέκτασης του EFSF μέσω EKT

Επί τάπητος σχέδιο μαζικής επέκτασης των κεφαλαίων του EFSF μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σενάρια μείωσης επιτοκίων της ΕΚΤ και επαναφοράς του 12μηνού δανεισμού στις τράπεζες.

Στα σκαριά σχέδιο επέκτασης του EFSF μέσω EKT
Μαζική επέκταση των διαθέσιμων κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι το σενάριο που εξετάζεται πλέον από τους αξιωματούχους της ευρωζώνης και το οποίο τροφοδοτεί τα ισχυρά κέρδη στις χρηματιστηριακές αγορές.

Μετά τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν και δημοσίως με χαρακτηριστικό τρόπο από τον ίδιο τον Πρόεδρο Ομπάμα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναζητείται τρόπος αύξησης των κεφαλαίων του EFSF. Ο κ. Lorenzo Bini Smaghi, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε πως τα κεφάλαια του EFSF θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως collateral για να δανειστεί το ταμείο από την ΕΚΤ ώστε να έχει περισσότερα κεφάλαια διαθέσιμα για την αντιμετώπιση της κρίσης. "Αυτά τα πράγματα έχουν τεθεί επί τάπητος. Ίσως ορισμένοι να μη θέλουν να το παραδεχθούν δημοσίως, αλλά τα συζητάνε", δήλωσε ο κ. Bini Smaghi.

Παράλληλα, ο κ. Ewald Nowotny, επίσης μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ανέφερε: "Τώρα ξεκινήσαμε να συζητάμε την επέκταση (των κεφαλαίων) του EFSF". Σπεύδοντας, όμως, να κατευνάσει τις υψηλές προσδοκίες, ο κ. Nowotny δήλωσε πως "τα κεφάλαια του EFSF θα είναι περισσότερα από όσα είναι τώρα, αλλά όχι 1 τρισ. ευρώ".

O ίδιος, επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση επιτοκίων ίσως και στην προσεχή σύνοδο της ΕΚΤ, λέγοντας πως "είναι κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί".

Σύμφωνα δε με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν συζητήσεις για την επανεκκίνηση του προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολογιών, σε συνδυασμό με περισσότερα μέτρα νομισματικής πολιτικής. Παράλληλα, είναι πιθανό να συζητηθούν και η επαναφορά του 12μηνού δανεισμού στις τράπεζες και η μείωση των επιτοκίων.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ είχε αγοράσει καλυμμένες ομολογίες 60 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο 12μηνου προγράμματος που έληξε τον περασμένο Ιούνιο, σε μια προσπάθεια να ελαφρύνει τους ισολογισμούς των τραπεζών και να ενθαρρύνει την παροχή δανείων.


Από τη γερμανική πλευρά εξακολουθούν να εκφράζονται ενστάσεις. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας κ. Jens Weidmann χαρακτήρισε την πρόταση για επέκταση των κεφαλαίων του EFSF "μπαζούκα…, μία συνταγή που δεν θα λειτουργήσει για την Ευρώπη", με το γνωστό επιχείρημα ότι οι κυβερνήσεις δεν θα αναγκαστούν να προχωρήσουν στην απαιτούμενη λιτότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v