Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Zoellick:Σε νέα ζώνη κινδύνου η διεθνής οικονομία

Η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μία νέα ζώνη κινδύνου δήλωσε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Robert Zoellick τονίζοντας πως ΗΠΑ, ΕΕ και Ιαπωνία παρουσιάζουν δομικά προβλήματα ανάπτυξης.

Zoellick:Σε νέα ζώνη κινδύνου η διεθνής οικονομία
Η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μία νέα επικίνδυνη φάση, με βασικούς παράγοντες το υψηλό επίπεδο χρεών, την αδύναμη ανάπτυξη και την επιδείνωση στην εμπιστοσύνη των επενδυτών. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Robert Zoellick μιλώντας κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο.

Ο κ. Zoellick εκτιμά πως υπάρχουν δομικά προβλήματα ανάπτυξης στις ΗΠΑ, την ευρωζώνη και την Ιαπωνία. Επεσήμανε παράλληλα πως η εκτίναξη των τιμών των τροφίμων σε νέα ιστορικά υψηλά, όπως επίσης και η έντονη αστάθεια στις τιμές των εμπορευμάτων αποτελούν εστίες κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία.

«Η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μία νέα ζώνη κινδύνου αυτό το φθινόπωρο» δήλωσε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας και συμπλήρωσε: «Η χρηματοοικονομική κρίση στην Ευρώπη έχει μετατραπεί σε κρίση κρατικού χρέους, με σοβαρές επιπτώσεις για την νομισματική ένωση, τις τράπεζες και την ανταγωνιστικότητα ορισμένων χωρών».

Ο κ. Zoellick παραδέχθηκε ότι και οι ΗΠΑ πρέπει να ελέγξουν το χρέος τους. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα του χρέους, των δαπανών, των φορολογικών μεταρρυθμίσεων για να ενισχύσουν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και την εμπορική πολιτική που έχει βαλτώσει», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Ζούμε όμως, σε μία παγκόσμια οικονομία. Οι αποφάσεις στην Ευρώπη, οι αποφάσεις στις ΗΠΑ, οι αποφάσεις στην Κίνα, μας επηρεάζουν όλους» δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v