Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Κράτησε αμετάβλητα τα μηδενικά επιτόκια

Δέσμευση από την αμερικανική κεντρική τράπεζα για χαμηλά επιτόκια έως τα μέσα του 2013. Διατηρούνται αμετάβλητα στο 0-0,25%. Αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης. Έτοιμη να αναπτύξει εργαλεία για οικονομική ανάπτυξη.

Fed: Κράτησε αμετάβλητα τα μηδενικά επιτόκια
Αμετάβλητο στο 0%-0,25% διατήρησε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ τον στόχο για το βασικό επιτόκιο Fed funds, όπως αναμενόταν ευρύτατα στις αγορές.

Στο ανακοινωθέν σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι αυξήθηκε ο κίνδυνος ύφεσης για την αμερικανική οικονομία, ενώ, με βάση τις οικονομικές συνθήκες, τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον έως τα μέσα του 2013

Σημειώνεται ότι οι αγορές ήλπιζαν ότι η κεντρική τράπεζα θα δεσμευθεί να διατηρήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια κοντά στο μηδέν για συγκεκριμένη περίοδο (ας πούμε για 2 χρόνια) και όχι για «παρατεταμένη περίοδο» όπως συνηθίζει να λέει.

Ωστόσο, η απόφαση αλλαγής της φρασεολογίας και η δέσμευση για χαμηλά επιτόκια για συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν ήταν ομόφωνη καθώς τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Fed, οι Richard Fisher, Narayana Kocherlakota και Charles Plosser διαφώνησαν.

Ακόμη, η Fed στο ανακοινωθέν αναφέρει ότι "συζητήθηκαν τα διαθέσιμα εργαλεία που μπορούν να προωθήσουν μια ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στο πλαίσιο της επιθυμητής σταθερότητας των τιμών" και δηλώνει έτοιμη να αναπτύξει αυτά τα εργαλεία όταν κριθεί αναγκαίο

Στο μέτωπο της ανάπτυξης, η Fed υπογραμμίζει ότι "τα στοιχεία που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας από τη σύνοδο του Ιουνίου δείχνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη μέχρι στιγμής στο έτος είναι σημαντικά χαμηλότερη από τις προσδοκίες. Οι οικονομικοί δείκτες σηματοδοτούν μια επιδείνωση στην αγορά εργασίας τους τελευταίους μήνες και η ανεργία έχει αυξηθεί". 

Παράλληλα, σημειώνει ότι αναμένεται "ηπιότερος ρυθμός ανάπτυξης στα επόμενα τρίμηνα σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις και αναμένεται μόνο σταδιακή υποχώρηση της ανεργίας... Επιπροσθέτως, τα πτωτικά ρίσκα ως προς τις προοπτικές ανάπτυξης έχουν αυξηθεί". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v