Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Απειλούν με νέα "χτυπήματα" οι οίκοι

Σαφής απειλή υποβάθμισης των ΗΠΑ πριν από το 2013 από τη Moody's. Aπαιτείται δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη απόφαση για νέες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Πιθανότητα 33% για νέα υποβάθμιση από S&P. Τι λέει η Fitch. 

ΗΠΑ: Απειλούν με νέα χτυπήματα οι οίκοι
Η απόφαση να διατηρηθεί η αξιολόγηση του τριπλού "Α" για τις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα στηρίχτηκε στην προσδοκία για περισσότερες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες από το 2013, δηλώνει η Moody's Investor Service σε ανακοίνωσή της.

Επισημαίνεται ότι, μετά την απόφαση για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ και για περικοπές δαπανών κατά 2,8 τρισ. δολ., η Moody's δήλωσε πως διατηρεί την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ουάσιγκτον, έχοντας όμως αρνητικό outlook. Οι αναλυτές της εξηγούν τώρα ότι το ζητούμενο είναι να αποφασιστούν νέες περικοπές, χωρίς ωστόσο να ορίζουν συγκεκριμένο ύψος, όπως πράττει η S&P, η οποία ζητά περικοπές 4 τρισ. δολαρίων.

Στους όρους που θέτει η Moody's για να διατηρήσει την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ είναι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ να κορυφωθεί το 2015, και μάλιστα σε επίπεδα όχι ανώτερα του 75%, και στη συνέχεια να υπάρξει πτωτική πορεία.

Χρειάζεται πολιτική συμφωνία για να αποφασιστεί μεγαλύτερη μείωση των δημοσίων δαπανών από το 2013, γεγονός που είναι δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο, αναφέρει ο οίκος, προειδοποιώντας ότι η υποβάθμιση των ΗΠΑ μπορεί να γίνει πριν από το 2013 εάν αποδυναμωθεί η προσπάθεια για δημοσιονομική πειθαρχία ή αν επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση.

Από τήν άλλη πλευρά, μέχρι τα τέλη Αυγούστου εκτιμά η Fitch Ratings ότι θα έχει ολοκληρώσει την αναθεώρηση της αξιολόγησης των ΗΠΑ.

S&P: Στο 33% η πιθανότητα για νέα υποβάθμιση των ΗΠΑ

Η πιθανότητα νέας υποβάθμισης των ΗΠΑ διαμορφώνεται τουλάχιστον στο 33% εντός των επόμενων 6 - 24 μηνών, τονίζει αναλυτής της S&P, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο αναλυτής επισημαίνει ότι η Standard & Poor's παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ για να διαπιστώσει εάν το αμερικανικό Κογκρέσο υλοποιήσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί.

Παράλληλα, σημειώνει ότι το outlook των ΗΠΑ ενδέχεται να αναβαθμιστεί σε stable (σ.σ.: με τη χώρα να βγαίνει από τα πρόθυρα μεγαλύτερης υποβάθμισης) εάν υλοποιηθεί το σχέδιο μείωσης του ελλείμματος και η κυβέρνηση Ομπάμα βάλει τέλος στις φοροαπαλλαγές που είχε καθιερώσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

"Η διαφορά μεταξύ των ΗΠΑ και της ευρωζώνης είναι ότι οι Ευρωπαίοι έχουν ξεκινήσει προγράμματα δημοσιονομικής σύγκλισης μετά την οικονομική κρίση", σημειώνει ο αναλυτής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v