Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καμπανάκι παρέμβασης για το γεν από την Ιαπωνία

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Jonichiro Noda, δηλώνει πως το γεν είναι πολύ ισχυρό και πως συζητά το θέμα με την κεντρική τράπεζα, αλλά και τους εταίρους της Ιαπωνίας στο εξωτερικό.

Καμπανάκι παρέμβασης για το γεν από την Ιαπωνία
Ενώ αρκετοί αναλυτές προβλέπουν ότι η Fed θα προχωρήσει και σε τρίτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και καθώς το δολάριο εξακολουθεί να κινείται πτωτικά, ο υπουργός Οικονομικών του Τόκιο δίνει σαφές στίγμα των προθέσεων της Ιαπωνίας, προειδοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς για παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος. Την Δευτέρα το ιαπωνικό νόμισμα αναρριχήθηκε σε νέο υψηλό έναντι του δολαρίου, αγγίζοντας τα 76,25 γεν.

«Το γεν διαπραγματεύεται σε υψηλότερα επίπεδα από ότι νομίζουμε… θέλω να παρακολουθήσω τις συνθήκες στην αγορά συναλλάγματος προσεκτικά σήμερα» δήλωσε στο κοινοβούλιο της Ιαπωνίας, ο Jonichiro Noda. Επισημαίνεται ότι τον τελευταίο μήνα, το γεν καταγράφει άνοδο 5% έναντι του δολαρίου, γεγονός που δημιουργεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα στις ιαπωνικές εξαγωγές, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ιαπωνική οικονομία που παλεύει να ξεπεράσει το πλήγμα από τον σεισμό, το τσουνάμι και την πυρηνική κρίση.

Προειδοποίηση από την Toyota

Ακόμη και η Toyota κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, δήλωσε πως το γεν βρίσκεται σε επίπεδα που δεν μπορούν να αντέξουν οι ιαπωνικές επιχειρήσεις και προειδοποίησε πως η μόνη επιλογή είναι η αγορά προμηθειών από το εξωτερικό.

Ο κ. Noda δήλωσε πως βρίσκεται σε συζητήσεις για τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος τόσο με την κεντρική τράπεζα της χώρας όσο και με τους εταίρους της Ιαπωνίας στο εξωτερικό. Ιάπωνας αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters, πως το Τόκιο δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα προχωρήσει σε παρέμβαση. «Η Ιαπωνία θα μπορούσε να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος οποιαδήποτε στιγμή» αναφέρει και ο Masamichi Adachi, της JP Morgan Securities και συμπληρώνει «οι αρχές της χώρας πιθανότατα περιμένουν την κατάλληλη στιγμή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v