Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριά ήττα των σοσιαλιστών στην Ισπανία

Συντριπτική ήττα για τους σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Zapatero, που στις τοπικές εκλογές της Κυριακής κατέγραψαν τη χειρότερη επίδοση από το 1978, χάνοντας τη μάχη σχεδόν σε όλες τις πόλεις και σε αυτόνομες κοινότητες.

Βαριά ήττα των σοσιαλιστών στην Ισπανία
Στη μεγαλύτερή τους ήττα τα τελευταία 30 χρόνια οδηγήθηκε το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας στις τοπικές εκλογές της Κυριακής. Οι Ισπανοί οδηγήθηκαν στις κάλπες, ενώ χιλιάδες πολίτες παραμένουν στην πλατεία Πουέρτα ντε Σολ, στη Μαδρίτη, διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, για το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη και τη διαφθορά.

Ενώ λοιπόν το κίνημα των νέων στη χώρα (γνωστό και ως 15-Μ) εξαπλώνεται και σε άλλες πόλεις, όπως η Βαρκελόνη, η Σεβίλη και το Μπιλμπάο, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής εντείνονται οι πιέσεις στην κυβέρνηση Zapatero να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα προηγείται με 38%, ενώ οι σοσιαλιστές απέσπασαν το 28%. Επίσης, το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχασε τη μάχη σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις -ακόμη και σε προπύργιά του όπως η Βαρκελόνη- και σχεδόν σε όλες τις αυτόνομες κοινότητες. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση των σοσιαλιστών από το 1978.

Ο ίδιος ο κ. Zapatero, αν και έχει διευκρινίσει ότι δεν θα διεκδικήσει ξανά την πρωθυπουργία της χώρας, τόνισε πως προτίθεται να ολοκληρώσει τη θητεία του, που λήγει τον Μάρτιο του 2012. Υποσχέθηκε επίσης πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν πως θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο μέχρις ότου ανακάμψει η οικονομία για να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v