Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νεκρός ο Οσάμα Μπιν Λάντεν

Ο επικεφαλής της Al Qaeda, Οσάμα Μπιν Λάντεν, σκοτώθηκε από αμερικανικές δυνάμεις στο Πακιστάν, επιβεβαίωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Νεκρός ο Οσάμα Μπιν Λάντεν
Η μάχη ενάντια στην Al Qaeda δεν θα σταματήσει μετά τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, δήλωσε τη Δευτέρα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

Η κ. Κλίντον ανέφερε ότι η διεθνής συνεργασία ενάντια στην τρομοκρατία πρέπει να συνεχιστεί και πως οι προσπάθειες ενάντια στην Al Qaeda πρέπει να πολλαπλασιαστούν, την ώρα όπου οι ΗΠΑ συνεχίζουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

"Οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να κερδίσουν τις ΗΠΑ, αλλά μπορούν να εγκαταλείψουν την Al Qaeda και να συμμετάσχουν σε ειρηνικές πολιτικές διαδικασίες", πρόσθεσε η ίδια.

Εν τω μεταξύ, τα πρώτα αποτελέσματα από το τεστ DNA επιβεβαιώνουν ότι το πτώμα είναι του αρχηγού της Al Qaeda, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων. Πιο συγκεκριμένα, δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα ανέφεραν πως τα αποτελέσματα του τεστ αποκαλύπτουν ότι υπάρχει 100% ταύτιση με το DNA της οικογένειας του νεκρού.

Σύμφωνα με δήλωση στελέχους των αμερικανικών υπηρεσιών, το πτώμα αναγνώρισε και πρώην γυναίκα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Τον θάνατο του Μπιν Λάντεν φέρεται να επιβεβαιώνει η Al Qaeda. Όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, μέλος της Al Qaeda στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP) από την Υεμένη δήλωσε πως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι νεκρός, προσθέτοντας ότι η AQAP επιβεβαίωσε τον θάνατό του μιλώντας σε σύνδεσμο της οργάνωσης στο Πακιστάν.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε σε διάγγελμά του τη Δευτέρα ότι ο επικεφαλής της Al Qaeda σκοτώθηκε από αμερικανικές δυνάμεις στο Πακιστάν και το πτώμα του βρίσκεται στην κατοχή των ΗΠΑ.

Σύμφωνα πάντως με τους "N.Y. Times", η σορός του Μπιν Λάντεν μεταφέρθηκε στο Αφγανιστάν και ποντίστηκε στη θάλασσα.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα δήλωσε πως οι ΗΠΑ θεωρούν ότι τρεις ενήλικοι, εκτός του Μπιν Λάντεν, σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης, ένας εκ των οποίων είναι γιος του Μπιν Λάντεν.

Χιλιάδες κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από τον Λευκό Οίκο, πανηγυρίζοντας για τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ενώ παρόμοιες εκδηλώσεις αναφέρονται και στο Σημείο Μηδέν στη Νέα Υόρκη,όπου κάποτε στέκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι.

Πλαστή η φωτογραφία που διέρρευσε στα δίκτυα

Τα πακιστανικά τηλεοπτικά δίκτυα, που είχαν μεταδώσει σήμερα μία φωτογραφία του εν μέρει παραμορφωμένου προσώπου ενός πτώματος που παρουσιάστηκε ως αυτό του Οσάμα Μπιν Λάντεν, παραδέχτηκαν πως είναι πλαστή και την απέσυραν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Πολλά ιδιωτικά δίκτυα την είχαν παρουσιάσει, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι πρόκειται για τον αρχηγό της Al Qaeda, ο οποίος σκοτώθηκε τη νύχτα στη διάρκεια επιδρομής με ελικόπτερα των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Αμποταμπάντ, περίπου 50 χλμ. βορειοδυτικά του Ισλαμαμπάντ.

"Ήταν πράγματι πλαστή φωτογραφία, είχε ήδη κυκλοφορήσει στο Inernet το 2009", εξήγησε στο γαλλικό πρακτορείο ο κ. Ράνα Τζαουάντ, επικεφαλής του γραφείου στο Ισλαμαμπάντ του Geo TV, του δημοφιλέστερου τηλεοπτικού δικτύου στο Πακιστάν. "Είχαμε επισημάνει όταν την μεταδώσαμε πως η αυθεντικότητά της δεν ήταν δυνατόν προς το παρόν να επιβεβαιωθεί, στη συνέχεια την ελέγξαμε και την αποσύραμε", κατέληξε ο κ. Τζαουάντ.


--- Η επιχείρηση

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε την Κυριακή, κατά τη διάρκεια μιας άκρως μυστικής επιχείρησης ομάδας του αμερικανικού στρατού, όχι στα ορεινά σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν, αλλά σε πολυτελέστατο και υψίστης ασφαλείας κτιριακό συγκρότημα στην πόλη Abbotabad, βόρεια του Ισλαμαμπάντ. Η πόλη Abbotabad είναι δημοφιλές θερινό θέρετρο, κοντά στο πακιστανικό Κασμίρ, ενώ κοντά στην περιοχή βρίσκονταν παλαιότερα στρατόπεδα εκπαίδευσης ισλαμιστών μαχητών.

Οι αμερικανικές αρχές οδηγήθηκαν στο τριώροφο κτίριο έπειτα από 4ετή παρακολούθηση ενός εκ των αγγελιοφόρων του Μπιν Λάντεν. Ο επικεφαλής της Al Qaeda εντοπίστηκε τελικά αφού οι αμερικανικές αρχές ανακάλυψαν τον Αύγουστο του 2010 ότι ο αγγελιοφόρος αυτός διέμενε με τον αδελφό του και τις οικογένειές τους σε ένα ασυνήθιστο και εξαιρετικά καλά φυλασσόμενο κτίριο.

Το κτίριο περιβαλλόταν από τοίχους ύψους 3,6 - 5,5 μέτρων με συρματόπλεγμα, ενώ εσωτερικοί τοίχοι χώριζαν διάφορα σημεία του. Δύο πύλες ασφαλείας περιόριζαν την πρόσβαση σε αυτό, ενώ οι ένοικοι έκαιγαν τα σκουπίδια τους αντί να τα αφήσουν στον δρόμο για να συλλεχθούν από απορριμματοφόρα, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Μικρή αμερικανική ομάδα πραγματοποίησε επιδρομή από ελικόπτερο στο κτίριο το απόγευμα της Κυριακής. Ύστερα από 40 λεπτά μάχης σκοτώθηκαν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και ένας γιος του, μία γυναίκα αγνώστων στοιχείων και δύο άντρες - οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν ως ο αγγελιοφόρος του Μπιν Λάντεν και ο αδελφός του.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε την τελική εντολή για την επιχείρηση το πρωί της περασμένης Παρασκευής, ενώ οι ίδιοι επισήμαναν πως οι πληροφορίες που οδήγησαν τελικά στον εντοπισμό του Μπιν Λάντεν είχαν συγκεντρωθεί από τον περασμένο Αύγουστο, όμως η Ουάσιγκτον δεν τις μοιράστηκε με ξένες χώρες και ενημέρωσε μόνο ελάχιστους Αμερικανούς αξιωματούχους πριν από την επιχείρηση.

Στο διάγγελμά του ο κ. Ομπάμα έκανε λόγο για στοχευμένη επιχείρηση, τονίζοντας πως δεν σκοτώθηκαν Αμερικανοί κατά τη διάρκεια αυτής και δόθηκε προσοχή ώστε να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.

--- Οι πρώτες αντιδράσεις

Μνημειώδες επίτευγμα χαρακτήρισε τον θάνατο του επικεφαλής της Al Qaeda ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, George Bush, δηλώνοντας πως "η μάχη κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται, όμως απόψε η Αμερική έστειλε ένα αλάνθαστο μήνυμα: όσος χρόνος και αν χρειαστεί, η δικαιοσύνη θα αποδοθεί".

Ο θάνατος του Οσάμα Μπιν Λάντεν θα φέρει μεγάλη ανακούφιση σε όλον τον κόσμο, κατά τον Βρετανό πρωθυπουργό κ. David Cameron. "Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν υπεύθυνος για τις χειρότερες τρομοκρατικές θηριωδίες που έχει δει ο κόσμος - για την 11η Σεπτεμβρίου και για τόσες άλλες επιθέσεις, που έχουν στοιχίσει χιλιάδες ζωές, πολλές από αυτές Βρετανών. Είναι μια μεγάλη επιτυχία το ότι βρέθηκε και πως δεν θα μπορεί πλέον να συνεχίσει την εκστρατεία του για παγκόσμια τρομοκρατία", σημείωσε, τονίζοντας ότι "η είδηση πως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι νεκρός θα φέρει μεγάλη ανακούφιση σε ανθρώπους σε όλον τον κόσμο".

Τη δολοφονία του Μπιν Λάντεν χαιρέτισε και το Ισραήλ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, κ. Benjamin Netanyahu, δήλωσε χαρακτηριστικά πως πρόκειται για "ηχηρό θρίαμβο της Δικαιοσύνης, της ελευθερίας και των αξιών που μοιράζονται όλα τα δημοκρατικά κράτη, που μάχονται δίπλα-δίπλα με αποφασιστικότητα κατά της τρομοκρατίας".

Επιφυλακτική είναι, αντιθέτως, η στάση της Ινδίας, η οποία, ναι μεν χαιρέτισε τον θάνατο του Μπιν Λάντεν, ωστόσο τόνισε πως υπογραμμίζει τις ανησυχίες ότι οι τρομοκράτες βρίσκουν καταφύγιο στο Πακιστάν. Επίσης, ζήτησε να συλληφθούν αυτοί που βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις του Μουμπάι το 2008.

Μέλη σε φόρουμ οπαδών της Τζιχάντ έγραφαν ότι προσεύχονται η είδηση για τον θάνατο του Μπιν Λάντεν να μην είναι αλήθεια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξουν αντίποινα.

--- Ταξιδιωτική οδηγία από τις ΗΠΑ

Πάντως, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε την Κυριακή τους Αμερικανούς ανά τον κόσμο για "ενισχυμένη πιθανότητα αντιαμερικανικής βίας" μετά τον θάνατο του Μπιν Λάντεν.

"Δεδομένης της αβεβαιότητας και της ασάφειας της τρέχουσας κατάστασης, απευθύνουμε έκκληση στους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται σε περιοχές όπου τα γεγονότα μπορεί να οδηγήσουν σε αντιαμερικανική βία να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους εκτός του σπιτιού και του ξενοδοχείου τους και να αποφεύγουν μαζικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις", αναφέρεται στην ανακοίνωση του State Department.

--- Ανακούφιση και στις αγορές

Η είδηση του θανάτου του Οσάμα Μπιν Λάντεν έφερε ανακούφιση στις αγορές, με υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, του χρυσού και του αργύρου, με ενίσχυση του δολαρίου αλλά και άνοδο τόσο στις ασιατικές όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Η τιμή του brent υποχωρεί κατά 0,79%, στα 124,89 δολάρια το βαρέλι, του light crude κατά 1,16%, στα 112,61 δολάρια το βαρέλι, ο χρυσός διαμορφώνεται στα 1.552,1 δολάρια η ουγκιά, ενώ ο άργυρος υποχωρεί στα 44,83 δολάρια η ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v