Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η προσοχή στην ΕΚΤ αλλά και στο ΑΕΠ ευρωζώνης

Μπαράζ μακροοικονομικών μεγεθών για την οικονομία της ευρωζώνης αναμένουν σήμερα οι αγορές, όπως επίσης και το αποτέλεσμα της συνόδου της ΕΚΤ αλλά και των προβλέψεών της για τον πληθωρισμό.

Η προσοχή στην ΕΚΤ αλλά και στο ΑΕΠ ευρωζώνης
Μπαράζ μακροοικονομικών μεγεθών για την οικονομία της ευρωζώνης αναμένουν σήμερα οι αγορές, όπως επίσης και το αποτέλεσμα της συνόδου της ΕΚΤ αλλά και των προβλέψεών της για τον πληθωρισμό.

Συγκεκριμένα, στις 11:00 ώρα Ελλάδος ανακοινώνονται τα τελικά στοιχεία Φεβρουαρίου για τον συνολικό δείκτη ΡΜΙ της ευρωζώνης. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στην αρχική ένδειξη του 58,4.

Στις 12:00 ώρα Ελλάδος αναμένονται τα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης του τέταρτου τριμήνου 2010. Σε τριμηνιαία βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης εκτιμάται ότι άγγιξε το 0,3%, ενώ σε ετήσια προβλέπεται ότι έφτασε το 2%.

Την ίδια ώρα, προκύπτουν και τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις της ευρωζώνης Ιανουαρίου. Οι αναλυτές προβλέπουν βελτίωση του κλίματος και ενίσχυση των λιανικών πωλήσεων κατά 0,4%, έναντι μείωσης 0,6% που είχε καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις εκτιμάται πως έμειναν αμετάβλητες, έναντι πτώσης 0,8% τον προηγούμενο μήνα.

Το πιο κρίσιμο σημείο για σήμερα, όμως, είναι όσα θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία δεν αναμένεται μεν να προχωρήσει σε αλλαγή των επιτοκίων της από το ιστορικό χαμηλό του 1%, αλλά θα δημοσιοποιήσει την έκθεσή της για τον πληθωρισμό, με προβλέψεις για το 2011 και για το 2012. Επισημαίνεται πως το τελευταίο διάστημα αρκετά στελέχη της έχουν επισημάνει τον κίνδυνο των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς ο πληθωρισμός ανέρχεται στο 2,4%, με αποτέλεσμα αρκετοί αναλυτές να αναθεωρούν τα σενάρια περί αύξησης των επιτοκίων, η οποία προβλέπεται πλέον εντός του 2011.

Ως προς την αμερικανική οικονομία, η προσοχή των αγορών στρέφεται στην ανακοίνωση του συνολικού δείκτη δραστηριοτήτων ISM για τον κλάδο υπηρεσιών για τον Φεβρουάριο. Η ανακοίνωση αναμένεται στις 17:00 ώρα Ελλάδος και οι αναλυτές εκτιμούν ότι καταγράφηκε ενίσχυση του δείκτη στο 59,7 από 59,4 τον προηγούμενο μήνα.

Νωρίτερα, στις 15:30 ώρα Ελλάδος, κοινοποιούνται και τα εβδομαδιαία στοιχεία για τις αιτήσεις των επιδομάτων ανεργίας. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν καταγραφεί 391.000 αιτήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v