Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπέρ της επέκτασης του ταμείου στήριξης ο Rehn

Με άρθρο του στους "Financial Times", ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις κ. Olli Rehn τάσσεται υπέρ της επέκτασης του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης και ζητά γενναίες μεταρρυθμίσεις σε όλα τα κράτη-μέλη.

Υπέρ της επέκτασης του ταμείου στήριξης ο Rehn
Με άρθρο του στους "Financial Times", ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις, κ. Olli Rehn, τάσσεται υπέρ της επέκτασης του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης και της διεύρυνσης των δραστηριοτήτων του, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι στόχος των Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι η δημιουργία μιας "ευρείας" προσέγγισης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των υπερχρεωμένων χωρών και για τον καθησυχασμό των αγορών.

"Η πιο επιτακτική μας προτεραιότητα είναι να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο του μη διατηρήσιμου χρέους, της χρηματοοικονομικής αναταραχής και της υποτονικής ανάπτυξης", αναφέρει ο κ. Rehn. Ως προς των ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοοικονομικής σταθερότητας (το ταμείο στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών ύψους 440 δισ. ευρώ) ο κ. Rehn δήλωσε πως "θα πρέπει να ενισχυθεί η δυνατότητα δανεισμού του και να διευρυνθεί το εύρος των δραστηριοτήτων του".

Επισημαίνεται πως το εν λόγω ζήτημα έχει αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων της. Αρκετοί αξιωματούχοι έχουν στο παρελθόν διατυπώσει την ίδια άποψη με τον κ. Rehn (ιδιαίτερα καθώς διάφορα σενάρια φέρουν ακόμη και την Ισπανία να εμπλέκεται στη δίνη της κρίσης χρέους). Μέχρι πρότινος το Βερολίνο εξέφραζε απερίφραστα την αντίθεσή του.

Τις τελευταίες ημέρες, όμως, φαίνεται πως η κυβέρνηση Merkel αλλάζει στάση. Προ ημερών, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, ερωτηθείς για το συγκεκριμένο ζήτημα, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις γερμανικές ενστάσεις, δηλώνοντας διπλωματικά πως δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα.

Για τον κ. Rehn, όμως, η λύση δεν είναι μόνο η επέκταση του ταμείου και η στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης. Ο Ευρωπαίος επίτροπος δηλώνει παράλληλα ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, με σκοπό τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη διαχείριση του δημοσίου χρέους

"Η Ευρώπη χρειάζεται μία ευρεία στρατηγική, που να ενισχύσει τη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής εικόνας μέσω μεταρρυθμίσεων στους προϋπολογισμούς, στον χρηματοοικονομικό κλάδο και διαρθρωτικών μέτρων, που θα τονώσουν την ανάπτυξη", αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Olli Rehn και συμπληρώνει: "Η στρατηγική αυτή θα πρέπει να συνδυάζει τη λήψη μέτρων σε επίπεδο τόσο κοινοτικό όσο και εθνικών κυβερνήσεων".

Ως προς τη χώρα μας, ο κ. Olli Rehn αναφέρει ότι "από την προηγούμενη άνοιξη η Ελλάδα έχει επιδείξει αξιοσημείωτη δέσμευση στην οικονομική σταθεροποίηση - που σίγουρα θα φέρει μακπρόθεσμες αποδόσεις".

Ο κ. Rehn στο άρθρο του προαναγγέλλει πως το 2011 θα είναι έτος γενναίων πολιτικών, που θα προωθηθούν μέσω προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο. "Υπάρχει όμως έλλειψη φιλοδοξίας και επιτακτικότητας και αυτό θα πρέπει να αλλάξει προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα προγράμματα τον Απρίλιο", προειδοποιεί.

"Το 2011 θα είναι αδιαμφισβήτητα έτος προκλήσεων για την Ευρώπη. Θα μπορούσε όμως να μείνει στην ιστορία ως η χρονιά όπου η Ευρώπη ξεπέρασε την κρίση χρέους, ενίσχυσε τη δυναμική ανάπτυξη και προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις ως προς την οικονομική διακυβέρνηση. Ο στόχος αυτός απαιτεί ευρεία αντιμετώπιση σε ολόκληρη την Ε.Ε., με γενναίες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα κράτη-μέλη".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v