Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ:Τέλος στην προνομιακή μεταχείριση ομολογιούχων

Ένα πρόγραμμα δράσης το οποίο θα μπορούσε να εξαναγκάσει αυτούς που δανείζουν στις τράπεζες και τους ομολογιούχους να επωμιστούν μεγάλες απώλειες στην περίπτωση όπου οι τράπεζες αυτές καταρρεύσουν προτείνει η Ε.Ε.

ΕΕ:Τέλος στην προνομιακή μεταχείριση ομολογιούχων
Ένα πρόγραμμα δράσης το οποίο θα μπορούσε να εξαναγκάσει αυτούς που δανείζουν στις τράπεζες και τους ομολογιούχους -κυρίως τους θεσμικούς επενδυτές όπως οι ασφαλιστικές εταιρίες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία- να επωμιστούν μεγάλες απώλειες στην περίπτωση όπου οι τράπεζες αυτές καταρρεύσουν προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ένα πρώτο σχέδιο αυτού του προγράμματος, που θα μπορούσε να καταστεί νόμος μέχρι το 2013, προβλέπει το τέλος της προνομιακής θέσης των πιστωτών, οι οποίοι μένουν ανέγγιχτοι λόγω της ανησυχίας ότι μπορεί να δημιουργηθεί πανικός καθώς θα καταρρέουν οι τράπεζες στις οποίες αυτοί δανείζουν. Αντιθέτως, μέτοχοι και κυβερνήσεις επωμίστηκαν το κόστος.

Το νέο καθεστώς, το οποίο βρίσκεται υπό συζήτηση με φορείς του χρηματοοικονομικού κλάδου εν όψει της κατάθεσης μιας τελικής πρότασης μέσα στους επόμενους μήνες, θα έδινε τη δυνατότητα στις αρμόδιες αρχές να επιβάλουν στους πιστωτές να επωμιστούν το κόστος προκειμένου να επιβιώσουν οι τράπεζες. Αυτό βέβαια θα μπορούσε να αυξήσει τις πιέσεις προς τις τράπεζες, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v