Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EE: Συμφωνία για μόνιμο μηχανισμό από το 2013

Μπλοκ των Βορείων απαίτησε σφικτή δημοσιονομική πειθαρχία από το Νότο. Επικύρωση του όρου για αναδιάρθρωση του χρέους με συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ιδιωτών - Όλο το παρασκήνιο.

EE: Συμφωνία για μόνιμο μηχανισμό από το 2013
Την μερική τροποποίηση του άρθρου 136 της Συνθήκης της Λισαβόνας ώστε να επιτρέπει την δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης και για τα κράτη της ευρωζώνης (ισχύει ήδη για την υπόλοιπη ΕΕ), υπερψήφισαν οι 27 αρχηγοί κρατών στις Βρυξέλλες.

Στο άρθρο θα συμπεριληφθούν δύο προτάσεις με τις οποίες θα επιτρέπεται η σύσταση του μόνιμου Ταμείου διαχείρισης κρίσεων.

Ο νέος μηχανισμός αναμένεται να ισχύσει από το Ιούνιο του 2013 και πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αφορά στην χρηματική ενίσχυση κάποιας χώρας μέλους της ευρωζώνης που αντιμετωπίζει προβλήματα δανειοδότησης από τις αγορές.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, που κινήθηκαν πάνω στις βασικές επιδιώξεις της Γερμανίας, η χορήγηση δανείων θα γίνεται «μόνο όταν υπάρχει απόλυτη ανάγκη και διακυβεύεται η σταθερότητα του ευρώ» ενώ επισημαίνεται ότι οι όροι θα είναι «πολύ αυστηροί» και θα συνοδεύονται με αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες και μέτρα, ώστε να αποθαρρύνεται η όποια «επιπόλαιη» απόφαση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χένρι Βαν Ρόμπει, θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις, ώστε στην διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους, που συμπεριλαμβάνεται στον νέο μηχανισμό, να συμμετέχει και το ΔΝΤ που θα προσφέρει την απαραίτητη τεχνογνωσία, αλλά και οι ιδιώτες ανάλογα με την περίπτωση (case by case).

Όπως έγραψε χθες το euro2day στο ανακοινωθέν υπήρξε η ρητή διαβεβαίωση των 27 αρχηγών κρατών για στήριξη του ευρώ, για δημοσιονομική πειθαρχία και μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε της πρώτης μέρας της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο είπε ότι οι χώρες μέλη με δανειακές υποχρεώσεις όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, πρέπει να εφαρμόσουν τα μέτρα τα οποία συμφωνήθηκαν κατά γράμμα.
«Πρώτα πρέπει να έρχονται οι πράξεις και μετά τα λόγια» ανέφερε.

Χαρακτήρισε τα μέτρα «αναγκαία» και εξέφρασε την κατανόηση για την κοινωνική ανησυχία που έχουν δημιουργήσει.

Τόσο ο κ Ρόμπει όσο και ο κ Μπαρόζο ανέφεραν ότι στη συνεδρίαση δεν συζητήθηκε το θέμα το ευρωομολόγου ή της αύξησης των κονδυλίων του υπάρχοντος ταμείου EFSF.

"Mόλις το 4% των κονδυλίων του ταμείου έχουν χρησιμοποιηθεί επομένως δεν υπάρχει τώρα θέμα αύξησης» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ωστόσο, όπως είπε, στα συμπεράσματα της Συνόδου αναφέρεται ότι «οι κυβερνήσεις και τα ευρωπαϊκά όργανα θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσουν το ευρωσύστημα».
Με αυτό τον τρόπο ανοίγει ένα παράθυρο για να συζητηθεί εάν και εφόσον χρειαστεί.

«Η αποφασιστικότητα και η πολιτική βούληση είναι ξεκάθαρη» δήλωσε ο κ. Ρόμπει, ερωτώμενος για το μήνυμα που στέλνει η ΕΕ στις αγορές.

«Η σημερινή απόφαση είναι μια ριζοσπαστική κίνηση που δείχνει σοβαρότητα» είπε από την πλευρά του ο κ. Μπαρόζο.
 
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, η Γερμανία, η Φιλανδία, η Σουηδία, η Ολλανδία και η Αυστρία σχημάτισαν μπλοκ έκπληξη και προσήλθαν στην Σύνοδο με κοινή στάση «οποιεσδήποτε αποφάσεις να είναι μακροπρόθεσμες και να αφορούν την προστασία της ευρωπαϊκής οικονομίας».
 
Τάχθηκαν δε υπέρ της λογικής ότι προτάσεις όπως η έκδοση ευρωομολόγων ή αναδιάρθρωση του Ταμείου Στήριξης EFSF για να αγοράζει κρατικά ομόλογα περιφερειακών χωρών με υπερβολικό χρέος, «είναι κοντόφθαλμα μέτρα που δεν προσφέρουν ουσιαστικά». Μάλιστα υποστήριξαν ότι λεγόμενες αμαρτωλές χώρες (PIGS) πρέπει να λάβουν επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, και ότι η μόνη λύση στα προβλήματα τους είναι η δημοσιονομική εξυγίανση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v