Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποβάθμιση της Ιρλανδίας από την S&P

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε τη βραχυπρόθεσμη αλλά και τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας, διατηρώντας παράλληλα αρνητικό outlook.

Υποβάθμιση της Ιρλανδίας από την S&P
Στην υποβάθμιση της βραχυπρόθεσμης αλλά και της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, εκφράζοντας ανησυχίες ότι το υψηλό οικονομικό κόστος της στήριξης του τραπεζικού κλάδου θα έχει αρνητικές συνέπειες στις προσπάθειες μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος

Συγκεκριμένα, η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας υποβαθμίστηκε σε "Α" από "ΑΑ-", ενώ η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε "Α-1" από "Α-1+".

Επιπλέον, οι προοπτικές της αξιολόγησης είναι αρνητικές, κάτι που σημαίνει ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας υποβάθμισης.


Σήμερα το τετραετές πλάνο λιτότητας από το Δουβλίνο

Σήμερα παρουσιάζει η πληγείσα κυβέρνηση του κ. Brian Cowen το τετραετές δημοσιονομικό πλάνο με το οποίο πρέπει να συγκεντρωθούν 15 δισ. ευρώ, ενώ στις 7 Δεκεμβρίου θα παρουσιάσει και τον πολύκροτο προϋπολογισμό του 2011, του οποίου η επικύρωση έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν απλώσει χείρα βοηθείας στο Δουβλίνο ώστε να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό πλήγμα που έχει προκαλέσει η τραπεζική κρίση της χώρας. Αναμένουν, ωστόσο, τα στοιχεία του τετραετούς πλάνου αλλά και του προϋπολογισμού προκειμένου να προχωρήσουν στις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Τα ξένα πρακτορεία αποκαλύπτουν ότι 10 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν μέσω περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, ενώ η κυβέρνηση στοχεύει σε αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 5 δισ. ευρώ από αυξήσεις στη φορολογία.

Εν τω μεταξύ, στο εσωτερικό της χώρας έχει ξεσπάσει πολιτική κρίση, με τους Πράσινους που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό να ζητούν εκλογές, ενώ ο Ιρλανδός πρωθυπουργός ζητά από όλους τους πολιτικούς παράγοντες να στηρίξουν τον προϋπολογισμό και να προκηρυχτούν οι εκλογές με το νέο έτος.

Η σημερινή παρουσίαση του τετραετούς πλάνου θα είναι κρίσιμη για τη στήριξη που θα έχει τελικά ο κ. Cowen από τα άλλα πολιτικά κόμματα, ενώ παράλληλα οι αγορές μπορεί να θέσουν εκ νέου στο στόχαστρο τα ιρλανδικά ομόλογα εάν δεν υπάρξουν ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προβλέψεις.


- Προς κρατικοποιήσεις των μεγαλύτερων τραπεζών

Στην κρατικοποίηση και της Bank of Ireland αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση του Δουβλίνου στο πλαίσιο της συμφωνίας στήριξης της Ιρλανδίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του ξένου Τύπου.

Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, το πακέτο στήριξης προς την Ιρλανδία εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 85 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σημαντικό μέρος θα χρησιμοποιηθεί για την αναδιάρθρωση των κεφαλαίων των τραπεζών. «Η διοχέτευση των αναγκαίων κεφαλαίων στις τράπεζες ενδεχομένως να σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πλήρη κρατικοποίηση της Allied Irish Bank και στην αγορά μεριδίου πλειοψηφίας στην Bank of Ireland, όπου ήδη έχει το 36%» αναφέρει το σχετικό τηλεγράφημα του Reuters.

Επισημαίνεται ότι η Anglo Irish Bank βρίσκεται ήδη υπό κρατικό έλεγχο. Όπως εκτιμούν παρατηρητές των εξελίξεων, η κυβέρνηση του Δουβλίνου ενδεχομένως να αποφασίσει και αύξηση του συντελεστή κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 στο 12%, «γεγονός που για τις Bank of Ireland, AIB, Anglo Irish Bank συνεπάγεται συνολικό κόστος της τάξεως των 8 δισ. ευρώ»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v