Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτίναξη του εμπορικού πλεονάσματος στην Κίνα

Τα 27,1 δισ. δολ. άγγιξε τον Οκτώβριο το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών. Αναλυτές προβλέπουν νέα αύξηση επιτοκίων, ενώ το Πεκίνο ζήτησε αύξηση των τραπεζικών αποθεμάτων.

Εκτίναξη του εμπορικού πλεονάσματος στην Κίνα
Τα 27,1 δισ. δολ. άγγιξε τον Οκτώβριο το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών και ενώ αύριο, Πέμπτη, οι ηγέτες του G20 συναντώνται στη Σεούλ, όπου ένα από τα θέματα της ατζέντας θα είναι και τα αιτήματα για ανατίμηση του κινεζικού γουάν.

Η Κίνα ανακοίνωσε για τον Οκτώβριο αύξηση των εξαγωγών κατά 22,9% σε ετήσια βάση και των εισαγωγών κατά 25,3%.

Επισημαίνεται πως τον προηγούμενο μήνα το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας ανερχόταν στα 16,9 δισ δολ. Οι αναλυτές -βάσει δημοσκόπησης του Dow Jones Newswire- προέβλεπαν για τον Οκτώβριο πλεόνασμα της τάξεως των 26,4 δισ. δολ.

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία (Reuters, Bloomberg), η κυβέρνηση του Πεκίνου προχωρά σε νέα μέτρα σύσφιγξης της πολιτικής καθώς ζήτησε από τις τράπεζες να προχωρήσουν από τις 15 Νοεμβρίου σε αύξηση του λόγου των κεφαλαιακών αποθεμάτων κατά 50 μονάδες βάσης.

Οι αγορές αναμένουν αύριο την ανακοίνωση του πληθωρισμού της κινεζικής οικονομίας, καθώς πολλοί αναλυτές, εκ των οποίων και ο κ. Ken Peng της Citigroup, εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ενδεχομένως να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v