Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξήσεις επιτοκίων σε Ινδία, αλλά και Αυστραλία

Αιφνιδιαστική χαρακτηρίζεται η αύξηση των επιτοκίων της Αυστραλίας κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,75%, που οδήγησε σε εκτίναξη και του αυστραλιανού δολαρίου. Αύξηση επιτοκίων ανακοίνωσε και η Ινδία, για έκτη φορά το 2010.

Αυξήσεις επιτοκίων σε Ινδία, αλλά και Αυστραλία
Οι πρώτες κινήσεις στο μέτωπο των κεντρικών τραπεζών αυτήν την κρίσιμη εβδομάδα έγιναν από την Αυστραλία και την Ινδία, οι οποίες προχώρησαν σε αυξήσεις επιτοκίων.

Για την Ινδία η εξέλιξη αυτή δεν είναι έκπληξη, αφού είναι η έκτη αύξηση των επιτοκίων από τις αρχές του έτους. Η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, στο 6,25%.

Η κίνηση της Αυστραλίας, όμως, να αυξήσει και τα δικά της επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,75%, ήταν αιφνιδιαστική και οδήγησε σε εκτίναξη του αυστραλιανού δολαρίου στα 99,93 σεντς έναντι του αμερικανικού. Η κεντρική τράπεζα της χώρας κάνει λόγο για κίνδυνο δημιουργίας πληθωριστικών πιέσεων. Γεγονός είναι, άλλωστε, πως η αυστραλιανή οικονομία είναι ίσως η μόνη από τις ανεπτυγμένες οικονομίες που πέρασε αλώβητη τη χρηματοοικονομική κρίση, στηριζόμενη κυρίως στον ισχυρό μεταλλευτικό κλάδο. Η κεντρική της τράπεζα ήταν η πρώτη από το G20 που προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων μετά την κρίση, τον Οκτώβριο του 2009, όταν τα επιτόκιά της βρίσκονταν σε χαμηλό 49 ετών, στο 3%.

Ο κ. Glenn Stevens, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, αναφέρει επίσης ότι οι ανησυχίες για μεγαλύτερη της αναμενομένης επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας -που είναι και ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας- έχουν πλέον εκμηδενιστεί, ενώ οι τιμές των περισσότερων εμπορευμάτων έχουν ενισχυθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v