Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιρλανδία: Προειδοποιήσεις από S&P και Fitch

Σφίγγει ο κλοιός στην Ιρλανδία με τις προειδοποιήσεις υποβάθμισης από την Standard & Poor's και την Fitch. Σε νέο ρεκόρ τα CDS των 5ετών ιρλανδικών ομολόγων, ενώ αναμένεται η κυβερνητική απόφαση για την Anglo Irish Bank.

Ιρλανδία: Προειδοποιήσεις από S&P και Fitch
Σε νέο ρεκόρ εκτινάχτηκε το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας των ιρλανδικών 5ετών ομολόγων, μετά της προειδοποιήσεις που απηύθυναν Standard & Poor’s και Fitch για ενδεχόμενη νέες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας και ενώ η κυβέρνηση του Δουβλίνου αποφασίζει να τηρήσει στο έπακρο τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τα χρέη της κρατικοποιημένης Anglo Irish Bank.

Όπως εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, τα κεφάλαια που θα πρέπει να διοχετεύσει η Ιρλανδία για τη διάσωση της Anglo Irish Bank ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 35 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως να πυροδοτήσει και υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

«Οι εκτιμήσεις που είχαμε εκ των προτέρων για 35 δισ. τώρα φαίνεται πως συμβαδίζουν με το επίπεδο του κόστους ανακεφαλαίωσης», αναφέρει ο αναλυτής της Standard & Poor’s κ. Trevor Cullinan στο RTE και συμπληρώνει: «Το σχέδιο Β της κυβέρνησης με την Anglo Irish Bank σημαίνει ότι αυτά τα 35 δισ. πιθανώς να ξεπεραστούν. Εάν επαληθευτεί αυτό, τότε ενδεχομένως να υπάρξουν περαιτέρω πτωτικές κινήσεις αξιολόγησης από τη Standard & Poor’s».

"Δεν μπορώ να προσποιηθώ ότι η τρέχουσα αξιολόγηση είναι εντελώς ασφαλής,
αλλά αυτό δεν σημαινει ότι ενδεχόμενη αρνητική δράση είναι άμεσηή αναπόφευκτη" δήλωσε ο Chris Pryce της Fitch στο Reuters και συμπλήρωσε: "Νομίζω πως η Ιρλανδία έχει μία ευκαιρία (στο θέμα της Anglo Irish Bank) να εδραιώσει την θέση της και να αποφεύγει νέες υποβαθμίσεις"

Το αποτέλεσμα ήταν να εκτιναχτούν τα CDSs των ιρλανδικών 5ετών ομολόγων στις 519 μονάδες βάσης από 488,5 μονάδες βάσης τη Δευτέρα.

Όπως αποκαλύπτει και δημοσίευμα της «Irish Independent», η κυβέρνηση του Δουβλίνου αποφάσισε να αποπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της Anglo Irish Bank, ενώ επισήμως το νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί εντός της εβδομάδας. Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει την προηγούμενη εβδομάδα και ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας κ. Brian Lenihan.

Τη Δευτέρα, η Moody’s προχώρησε στην υποβάθμιση του μη εγγυημένου χρέους της Anglo Irish Bank κατά 3 βαθμίδες σε «Βaa3» από «A3», ενώ υποβάθμισε και το χρέος ελάσσονος προτεραιότητας της τράπεζας κατά έξι βαθμίδες.

Στο δημοσίευμα της «Irish Independent» αναφέρεται ότι η κυβέρνηση του Δουβλίνου φάνηκε διχασμένη ως προς το εάν θα πρέπει να ζητηθεί από τους μετόχους της Anglo Irish Bank να αναλάβουν μέρος του κόστους, αλλά επικράτησαν «οι ανησυχίες ότι ενδεχόμενη μη πλήρης κάλυψη των υποχρεώσεων μπορεί να πλήξει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v