Schauble: Αυστηρότερες προτάσεις για ελλείμματα

Υπέρ της πρότασης της Ε.Ε. για επιβολή προστίμων στα κράτη-μέλη που δεν μπορούν να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους ο κ. W. Schauble. Πρόταση και για αναστολή χρηματοδοτήσεων και δικαιώματος ψήφου.

Schauble: Αυστηρότερες προτάσεις για ελλείμματα
Υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σκληρούς νέους κανονισμούς και επιβολή προστίμων στα κράτη-μέλη εκείνα που δεν μπορούν να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους τάσσεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε., ο κ. Wolfgang Schauble δηλώνει ότι «πρωτίστως υποστηρίζει» τις αυστηρές προτάσεις που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη από τον πρόεδρο της Κομισιόν, κ. Manuel Barroso, στις οποίες περιλαμβάνονται πρόστιμα ύψους εκατομμυρίων ευρώ για τις χώρες που αποτυγχάνουν να μειώσουν τα επίπεδα του χρέους τους.

Ωστόσο, με την επιστολή αυτή καθώς και με ένα κείμενο πρότασης, το οποίο έχουν στη διάθεσή τους οι «Financial Times», η Γερμανία προχωρά ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας αναστολή της χρηματοδότησης από την Ε.Ε. στους τομείς της ανάπτυξης και της γεωργίας, για τους κατ’ επανάληψη παραβάτες. Προτείνει επίσης την αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου στο Συμβούλιο των Υπουργών για τις χώρες που δεν καταφέρνουν να επιτύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους.

«Η δημιουργία ισχυρότερων κινήτρων για την αποτροπή και τη διόρθωση των υπερβολικών κρατικών ελλειμμάτων βρίσκεται στον πυρήνα των προσπαθειών μας να επιβάλουμε δημοσιονομική και οικονομική διακυβέρνηση στην Ε.Ε.», γράφει ο κ. Schauble στην επιστολή του, η οποία εστάλη επίσης στον μόνιμο πρόεδρο της Ε.Ε., κ. Herman Van Rompuy.

Όπως σημειώνουν οι «F.T.», οι προτάσεις της Ε.Ε. για το θέμα, που θα δημοσιοποιηθούν την Τετάρτη από τον κ. Barroso και τον κ. Olli Rehn, θα απαιτούν από τις χώρες με δημόσιο χρέος υψηλότερο του 60% του ΑΕΠ να μειώσουν το υπερβολικό έλλειμμα κατά 5% ετησίως για τρία χρόνια, ειδάλλως θα έρχονται αντιμέτωπες με πρόστιμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v