Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Σε χαμηλό 16 μηνών ο δείκτης ZEW

Στο χαμηλότερο επίπεδο 16 μηνών υποχώρησε τον Αύγουστο ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW για τη Γερμανία, στο 14 από 21,2 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πολύ μικρότερη υποχώρηση του δείκτη στο 21.

Γερμανία: Σε χαμηλό 16 μηνών ο δείκτης ZEW
Σε χαμηλό 16 μηνών υποχώρησε τον Αύγουστο ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ινστιτούτου ZEW για τη Γερμανία, αντικατοπτρίζοντας την εκτίμηση ότι η εντυπωσιακή ανάκαμψη του δευτέρου τριμήνου της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης δεν θα διατηρηθεί.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ινστιτούτου ZEW, ο οποίος υπολογίζει τις προβλέψεις αναλυτών και επενδυτών για το επόμενο εξάμηνο, υποχώρησε στο 14 από 21,2 τον προηγούμενο μήνα. Η μέση πρόβλεψη των οικονομικών αναλυτών έκανε λόγο για πολύ μικρότερη υποχώρηση του δείκτη στο 21, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Ο αντίστοιχος δείκτης τρεχουσών συνθηκών ενισχύθηκε τον Αύγουστο στο 44,3 από 14,6 τον προηγούμενο μήνα.

Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του γερμανικού ινστιτούτου, το συμπέρασμα που εξάγεται είναι πως η δυναμική ανάπτυξη της Γερμανίας του δευτέρου τριμήνου είναι μάλλον απίθανο να διατηρηθεί. Αναφέρεται, ωστόσο, πως οι βασικότεροι κίνδυνοι για τη γερμανική οικονομία προέρχονται από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής οικονομίας.

Πάντως, ο αναλυτής του ZEW, κ. Peter Westerheide, επισημαίνει πως το κλίμα παραμένει θετικό. Εκτιμά, δε, πως ακόμα και αν η γερμανική οικονομία μείνει στάσιμη στα τρέχοντα επίπεδα για το 2010 θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v