Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση 170% στο εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας

Αύξηση 170% σημειώθηκε στο εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας τον Ιούλιο σε ετήσια βάση και στις εξαγωγές 38,1%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αναμένονται νέες πιέσεις στο Πεκίνο για απελευθέρωση του γουάν.

Αύξηση 170% στο εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας
Στα 28,7 δισ. δολ. διευρύνθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας τον Ιούλιο από 20,02 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σε ετήσια βάση, το ποσοστό αύξησης του εμπορικού πλεονάσματος ανέρχεται στο 170%. Κινητήριος δύναμη η εκτίναξη των κινεζικών εξαγωγών σε νέο ρεκόρ, όπως επισήμως ανακοίνωσαν οι αρχές του Πεκίνου.

Δημοσκοπήσεις του Reuters και του Dow Jones Newswires προέβλεπαν μείωση του εμπορικού πλεονάσματος της Κίνας στα 19 δισ. δολ. και στα 19,6 δισ. δολ. αντιστοίχως. Τουναντίον, η Κίνα κατέγραψε το υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα από τον Ιανουάριο του 2009, ενώ συνολικά για τους επτά μήνες του έτους το πλεόνασμα του κινεζικού εμπορικού ισοζυγίου στα 83,93 δισ. δολ.

Τον Ιούλιο, οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 38,1% στα 145,5 δισ. δολ., ενώ οι εισαγωγές 22,7% στα 116,8 δισ. δολ. Οι αναλυτές εστιάζουν και στην επιβράδυνση των εξαγωγών, δεδομένου ότι τον προηγούμενο μήνα είχαν ενισχυθεί κατά 34,1%. Το ποσοστό αύξησης των εισαγωγών τον Ιούλιο είναι το μικρότερο από τον Νοέμβριο του 2009 και επιβραδύνεται σταθερά τον τελευταίο χρόνο. Αρκετοί εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένδειξη της επιβράδυνσης της ζήτησης στην κινεζική οικονομία.

Οι αναλυτές, ωστόσο, θεωρούν ότι τα στοιχεία αυτά θα δημιουργήσουν νέες διεθνείς πιέσεις στην Κίνα προς την ελεύθερη διακύμανση του γουάν. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, κ. Timothy Geithner, δήλωσε στις 4 Αυγούστου πως παρακολουθεί στενά το πόσο επιτρέπει η κυβέρνηση του Πεκίνου την ανατίμηση του γουάν. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα χαρακτήρισε το κινεζικό νόμισμα "υποτιμημένο".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v