Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Πιθανή η ενίσχυση τραπεζών, λέει το ΔΝΤ

Το ποσό των 76 δισ. δολ. είναι πιθανόν να χρειαστούν οι αμερικανικές τράπεζες, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά τα αποτελέσματα των stress tests που πραγματοποίησε σε ιδρύματα των ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Πιθανή η ενίσχυση τραπεζών, λέει το ΔΝΤ
Το ποσό των 76 δισ. δολ. είναι πιθανόν να χρειαστούν οι αμερικανικές τράπεζες, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά τα αποτελέσματα των stress tests που πραγματοποίησε.

Σύμφωνα με τους αρμοδίους, ενώ το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό, παραμένει ευάλωτο, καθώς οι τιμές των κατοικιών, τα εμπορικά δάνεια real estate και η οικονομική ανάπτυξη είναι σε θέση να προκαλέσουν σοκ που θα μπορούσαν να εκθέσουν τα ιδρύματα σε μεγαλύτερες ζημίες.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, με βάση ένα από τα σενάρια, οι μικρές και περιφερειακές τράπεζες όπως και οι θυγατρικές ξένων τραπεζών θα χρειαστούν 40,5 δισ. δολ. σε επιπλέον κεφάλαιο προκειμένου ο δείκτης Tier I να φτάσει το 6% από το 2010 έως το 2014. Σύμφωνα με τα πορίσματα του ΔΝΤ, με βάση ένα δυσμενές σενάριο, οι ανάγκες αυτές ανέρχονται στα 76,3 δισ. δολ.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, εμπορικά δάνεια real estate αξίας περίπου 1,4 τρισ. δολ. θα ωριμάσουν από το 2010 έως το 2014, ενώ σχεδόν τα μισά εξ αυτών είναι ήδη σημαντικά καθυστερημένα με υπερημερίες 90 και πλέον ημερών.

Ο κ. Christopher Towe, αναπληρωτής επικεφαλής του ΔΝΤ, αφήνει αιχμές κατά των ρυθμιστικών κενών που ακόμα και η ανανεωμένη νομοθεσία των ΗΠΑ είναι πιθανόν να αφήνει και δηλώνει πως παρά το ότι τα ευρήματα «δεν είναι τρομακτικά, προκαλούν ορισμένες ανησυχίες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v