Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι διαβεβαιώσεις Trichet στηρίζουν το ευρώ

Άκρως επιτυχημένη ήταν η προσπάθεια καθησυχασμού των αγορών από τον επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. J.-C. Trichet. H συνέντευξη επικεντρώθηκε στα stress tests και ικανοποίησε τις αγορές, με το ευρώ να ξεπερνά ακόμη και το 1,27 δολ.

Οι διαβεβαιώσεις Trichet στηρίζουν το ευρώ
Άκρως επιτυχημένη ήταν η προσπάθεια καθησυχασμού των αγορών από τον επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Jean-Claude Trichet. H συνέντευξη Τύπου, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο 1%, επικεντρώθηκε στα stress tests και ικανοποίησε αναλυτές και επενδυτές με αποτέλεσμα το ευρώ να βρεθεί σε νέα ανοδική πορεία, ξεπερνώντας ακόμη και το 1,27 δολ.

Ο κ.Trichet επανέλαβε την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα των stress tests, υποστηρίζοντας παράλληλα πως οι αγορές έχουν αντιδράσει υπερβολικά απαισιόδοξα ως προς την ικανότητα της ευρωζώνης να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά προβλήματα κάποιων χωρών-μελών.

Όπως δήλωσε, η δημοσιοποίηση των stress tests θα συνοδευτεί από "την απαραίτητη λήψη μέτρων εάν και όπου χρειαστεί". Επιβεβαίωσε ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 23 Ιουνίου και -πιο σημαντικό- πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να προσφέρει απεριόριστη ρευστότητα μέσω πράξεων αναχρηματοδότησης μιας εβδομάδας, ενός μηνός και τριών μηνών. Τόνισε παράλληλα πως η ΕΚΤ "θα προσαρμόζει τη ρευστότητα όπως κρίνεται κατάλληλο".

Παρ' όλα αυτά, ο κ. Trichet παραδέχτηκε πως η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα είναι μέτρια και άνιση και εν μέσω περιβάλλοντος μεγάλης αβεβαιότητας. Η ΕΚΤ εκτιμά ότι μεσοπρόθεσμα θα διατηρηθεί η σταθερότητα τιμών στηρίζοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, ενώ αυστηρά συγκρατημένες παραμένουν οι πληθωριστικές προσδοκίες

"Κάποιες χώρες θα χρειαστεί να προβούν σε πιο φιλόδοξη μείωση ελλειμμάτων", είπε ο κ. Trichet κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας ορισμένων κρατών.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν τόσο η εποπτεία των εθνικών λογαριασμών όσο και οι κανόνες για τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v