Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Μόλις €131,9 δισ. ζήτησαν οι τράπεζες

Θετικό "σινιάλο" για την υγεία των ευρωπαϊκών τραπεζών θεωρείται η μικρότερη του αναμενόμενου ζήτηση στην τρίμηνη δημοπρασία της ΕΚΤ. Κεφάλαια 131,9 δισ. για 171 τράπεζες. Άνοδος για τράπεζες, ευρώ, πιέσεις σε ομόλογα.

ΕΚΤ: Μόλις €131,9 δισ. ζήτησαν οι τράπεζες
Ποσό πολύ χαμηλότερο των εκτιμήσεων, το οποίο έφθασε στα 131,933 δισ. ευρώ ζήτησαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από την ΕΚΤ, στην δημοπρασία τριμηνιαίων δανείων που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Οι αναλυτές, βάσει δημοσκόπησης του Bloomberg, περίμεναν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα ζητήσουν από 200 εώς 300 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ, η οποία προσφέρει αυτά τα δάνεια με σταθερό επιτόκιο στο 1%. Η ΕΚΤ διευκρίνησε ότι 171 τράπεζες συμμετείχαν στην δημοπρασία, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι καμία τράπεζα δεν έδειξε ενδιαφέρον για την τακτική εβδομαδιαία δημοπρασία δανείων σε δολάρια.

Η είδηση οδήγησε σε σημαντική άνοδο το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο σημειώνει κέρδη 1% έναντι της στερλίνας, ενώ ανακάμπτει στο επίπεδο των 1,2255 δολαρίων.

Πτωτικές τάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων
μετά την ανακοίνωση, με την απόδοση του γερμανικού 2ετούς τίτλου να ενισχύεται κατά 3 μονάδες βάσης, στο 0,58%.

Η είδηση προκαλεί σημαντική υποχώρηση στα spreads Ισπανίας και Πορτογαλίας, με το spread του ισπανικού 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί στις 170 μονάδες βάσης και του πορτογαλικού, στις 251 μονάδες βάσης.

Την ικανοποίησή τους από την πορεία της δημοπρασίας απέδειξαν έμπρακτα οι επενδυτές, με αποτέλεσμα την καταγραφή ισχυρών κερδών στις μετοχές τραπεζών. Άνοδος 3,2% για BNP Paribas, 3,9% για Credit Agricole και 2,9% για Societe Generale.

Ακόμη πιο ισχυρή η ανοδική αντίδραση για τους ισπανικούς τίτλους με τις μετοχές των κορυφαίων τραπεζών της χώρας να ενισχύονται από 2,2% έως 4%.

Οι δηλώσεις αρκετών αναλυτών μετά την ανακοίνωση των τελικών στοιχείων της δημοπρασίας ήταν ιδιαίτερα θετικές, με τους περισσότερους να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν εμφανίστηκαν πανικόβλητες. "Σαφώς πρόκειται για ένα πολύ καλό σημάδι. Υποδεικνύει ότι υπάρχει ακόμη δραστηριότητα στην διατραπεζική αγορά και ο κλάδος δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την ΕΚΤ", υποστηρίζει στο Reuters ο κ. Gilles Moec, οικονομολόγος της Deutsche Bank.

"Η ζήτηση ήταν εντυπωσιακά χαμηλή και σαφώς, πολύ μικρότερη των εκτιμήσεων της αγοράς. Αυτό δείχνει ότι ενώ υπάρχοηυν πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα σε κάποιες χώρες, η συνολική κατάσταση των τραπεζών δεν είναι τόσο κακή όσο εκτιμούσαν ορισμένοι", σχολιάζει στο Bloomberg ο Nick Κounis, κορυφαίος οικονομολόγος της Fortis.

Παράλληλα σήμερα ολοκληρώθηκε και το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολογιών από την ΕΚΤ, με την συνολική του αξία να φθάνει στα 60,5 δισ. ευρώ, έναντι 60 δισ. ευρώ που είχε αρχικά θέσει ως στόχο η Κεντρική Τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v