Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κ. Yukio Hatoyama έπειτα από μόλις οκτώ μήνες στην εξουσία, λόγω αμερικανικής βάσης αλλά και οικονομικών σκανδάλων.

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας
Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κ. Yukio Hatoyama έπειτα από μόλις οκτώ μήνες στην εξουσία, λόγω αμερικανικής βάσης αλλά και οικονομικών σκανδάλων.

«Λυπάμαι που, σε ορισμένες περιπτώσεις, το κόμμα μας δεν κατόρθωσε να έχει μαζί του τους πολίτες της χώρας», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Hatoyama σε διάγγελμά του από την τηλεόραση, όπου και υπέβαλε και την παραίτησή του. Μαζί με αυτόν παραιτείται και ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (DPJ) κ. Ichiro Ozawa.

Η απόφασή του να μην εκπληρώσει την προεκλογική του υπόσχεση για αποχώρηση της αμερικανικής βάσης που βρίσκεται στην Okinawa, αλλά και κάποια σκάνδαλα που αφορούν στη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας τόσο της δικής του όσο και του κ. Ozawa, οδήγησαν τη δημοτικότητά του στο ναδίρ και τον ώθησαν στην παραίτηση.

Όπως ανακοινώθηκε από το DPJ, το κόμμα θα επιλέξει τον νέο του αρχηγό και επομένως και πρωθυπουργό της Ιαπωνίας στις 4 Ιουνίου, ενώ στις αρχές Ιουλίου στη χώρα πραγματοποιούνται εκλογές για την Άνω Βουλή.

Σύμφωνα με το BBC, μεταξύ των υποψηφίων βρίσκονται ο νυν υπουργός Οικονομικών κ. Naoto Kan, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Katsuya Okada και ο υπουργός Μεταφορών κ. Seiji Maehara.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v