Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MS: "Βλέπει" αποχώρηση Γερμανίας από ευρωζώνη

Η ελληνική κρίση πυροδοτεί μια αλυσίδα γεγονότων που ενδέχεται να ωθήσουν τη Γερμανία σε αποχώρηση από την ευρωζώνη, κάτι που θα είχε σοβαρές συνέπειες στους επενδυτές, κατά τη Morgan Stanley.

MS: Βλέπει αποχώρηση Γερμανίας από ευρωζώνη
Η ελληνική κρίση πυροδοτεί μια αλυσίδα γεγονότων που ενδέχεται να ωθήσουν τη Γερμανία σε αποχώρηση από την ευρωζώνη, κάτι που θα είχε σοβαρές συνέπειες στους επενδυτές, κατά τη Morgan Stanley.

Όπως αναφέρει η βρετανική «Daily Telegraph», ο επικεφαλής του τομέα ανάλυσης της Morgan Stanley, κ. Joachim Fels, σε σημείωμα προς πελάτες γράφει μεταξύ άλλων ότι «το πακέτο στήριξης για την Ελλάδα και η υπαναχώρηση της ΕΚΤ όσον αφορά στους κανόνες του δημιουργούν κακό προηγούμενο για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης και καθιστούν πιο πιθανή την υποβάθμιση της περιοχής του ευρώ σε μια ζώνη δημοσιονομικής "ασωτίας", συναλλαγματικής αδυναμίας και υψηλότερων πληθωριστικών πιέσεων μελλοντικά».

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, γράφει η «Telegraph», η διάσωση της Ελλάδας μπορεί να είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί μια κρίση στο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα, ωστόσο «σπέρνει τους σπόρους για ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα μελλοντικά».

Ο κ. Fels επισήμανε πως τα αδύναμα κράτη δεν μπορούν εύκολα να φύγουν από την ΟΝΕ, διότι θα έπρεπε να το πληρώσουν ακριβά, μέσω υψηλότερων επιτοκίων, οι δανειακές τους υποχρεώσεις θα παρέμεναν σε ευρώ, ενώ ενδεχομένως να χρειάζονταν και ελέγχους προκειμένου να αποτραπεί η φυγή κεφαλαίων.

Αυτό όμως δεν ισχύει για τη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε θα δει χαμηλότερα επιτόκια και να θεωρήσει την έξοδό της από την ΟΝΕ τον μοναδικό τρόπο για να διασφαλίσει νομισματική σταθερότητα.

«Προφανώς, δεν έχουμε φτάσει στο τέλος του παιχνιδιού. Ωστόσο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ένα τέτοιο σενάριο διάσπασης έχει γίνει πιο πιθανό. Ο κίνδυνος σίγουρα δεν είναι αμελητέος και οι συνέπειες για τις αγορές θα ήταν σοβαρές. Οι επενδυτές ας αγνοήσουν τον κίνδυνο της διάσπασης με δικό τους ρίσκο», τόνισε ο κ. Fels.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v