Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Νέες υποβαθμίσεις στην ευρωζώνη το 2010

Προειδοποίηση για περαιτέρω υποβαθμίσεις των αξιολογήσεων χωρών-μελών της ευρωζώνης απηύθυνε η S&P σε έκθεσή της. Προβλέπει κοινωνικό αναβρασμό. Τι λέει για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

S&P: Νέες υποβαθμίσεις στην ευρωζώνη το 2010
Προειδοποίηση για περαιτέρω υποβαθμίσεις των αξιολογήσεων χωρών-μελών της ευρωζώνης απηύθυνε η S&P σε έκθεσή της, όπου τονίζει ότι οι προσπάθειες μείωσης των ελλειμμάτων από τις χώρες της ζώνης του ευρώ ενδέχεται να "προσκρούσουν" στον κοινωνικό αναβρασμό.

Σε έκθεσή της για τις χώρες της ευρωζώνης, η S&P σημειώνει ότι αν και η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι θετική για την πιστοληπτική αξιολόγηση, "η συνεχώς επιδεινούμενη ανταγωνιστικότητα των εν λόγω χωρών και η σχετιζόμενη επιδείνωση των δημοσιονομικών" έχει οδηγήσει σε μια σειρά υποβαθμίσεων από το 2004. 

Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και εφέτος, υπογραμμίζει. 

"Κατά την άποψή μας, τα ρίσκα ως προς τις αξιολογήσεις θα παραμείνουν εντός του 2010, επιμηκύνοντας μια αρνητική τάση που ξεκίνησε στα μέσα της περασμένης δεκαετίας, όταν και πραγματοποιήθηκε το πρώτο κύμα υποβαθμίσεων των αξιολογήσεων των χωρών", αναφέρει ο οίκος. 

Ο οίκος αναφέρει επίσης ότι τα σχέδια Ελλάδας, Ισπανίας και Πορτογαλίας για μείωση των ελλειμμάτων τους ενδέχεται να υπονομευτούν από τον κοινωνικό αναβρασμό. 

"Καθώς οι πιέσεις στα δημόσια οικονομικά εντείνονται, περιμένουμε ότι τα μέτρα των κυβερνήσεων του ευρωπαϊκού Νότου θα δοκιμαστούν σκληρά. Η αναμενόμενη δυσφορία για τα μέτρα λιτότητας ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από την κοινωνία, κάτι που θα δυσκολέψει την επιτυχή υλοποίηση των μέτρων".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v